BLODIG NARKOKRIG: Til tross for at 50.000 soldater har blitt satt inn i kampen mot narkobandene, eskalerer volden. (Foto: HENRY ROMERO/Reuters)
BLODIG NARKOKRIG: Til tross for at 50.000 soldater har blitt satt inn i kampen mot narkobandene, eskalerer volden. (Foto: HENRY ROMERO/Reuters)

Mexico: 28.000 drept i narkovold siden 2006

Ferske tall viser at i overkant av 28.000 mennesker er drept i narkotikarelatert vold i Mexico siden 2006, sier direktøren for landets forskningssenter for nasjonal sikkerhet.

– Like over 28.000 er drept. Vi er nødt til å innse at volden eskalerer, sa Guillermo Valdés fra forskningssenteret CISEN under et møte i et sikkerhetsforum tirsdag.

1000 sammenstøt

På mindre enn fire år er det registrert nesten 1000 sammenstøt på offentlige steder mellom landets sikkerhetsstyrker og kriminelle, opplyste Valdés.

Siden Felipe Calderón ble president i 2006 har han utplassert mer enn 50.000 soldater for å hjelpe politiet med å slå tilbake mot de mange og stadig mektigere narkotikabandene i landet.

Kraftigere våpen og bomber

Krigserklæringen mot narkotikakriminaliteten har imidlertid ikke bidratt til at voldsnivået har gått ned. De siste månedenes hendelser tyder også på at bandene tar i bruk kraftigere våpen og bomber, i tillegg til å utføre målrettede drap mot politikere.

Utbredt korrupsjon

Samtidig som Calderón kjemper for å vinne krigen mot bandene og volden, kjemper han også for å beholde troverdigheten hjemme og internasjonalt. Den utbredte korrupsjonen er med på å gjøre kampen mot narkobandene vanskeligere, og medlemmer av hæren og politiet anklages i økende grad for brud på menneskerettighetene. (©NTB)