Arne Strand (Foto: TV 2)
Arne Strand (Foto: TV 2)

Arne Strand: – Staten er uten kontroll

Sjefredaktøren i Dagsavisen mener regjeringen burde instruere styrene i statseide selskap.

Dagsavisens sjefredaktør Arne Strand har fulgt med på TV 2s reportasjer om lønnsveksten blant lederne i de stalige selskapene.

Han kan knapt tro det han har sett.

Overrasket

– Jeg må si jeg er veldig overrasket. Dette viser jo at det ikke er noen forskjell på ledelsen i statlige og private bedrifter. Når styrene i de statlige bedriftene gjør akkurat det samme som styrene i de private bedriftene, sier det meg at staten er uten kontroll med lederlønningene i sine bedrifter, sier Strand til TV 2.

– Hvorfor er staten uten kontroll?

– Fordi den sittende regjeringen har ført forgjengerens politikk. Nemlig å ha et sovende eierskap, sier Strand.

Må styre styrene

Under portrettet av en tidligere sjefredaktør, Arbeiderpartikjempen Martin Tranmæl, tar Arne Strand et oppgjør med rødgrønne styreledere som forsvarer lønnsvekst.

– Det synes jeg er helt håpløst. Når ikke tidligere toppledere i Ap tar dette innover seg og ikke følger de signaler som regjeringen har gitt, da er det nesten umulig å styre statsbedriftene på den tradisjonelle måten. Da må statsråden instruere styrene og styrelederne til å følge de signaler som regjeringen har gitt, sier Strand.

– Holder ikke løftene

Arne Strand mener lederlønnssaken er alvorlig for statsministeren.

– Det er veldig alvorlig at ikke statsministeren tar sin egen stortingsmelding på større alvor. Statsministeren har gang på gang lovet at han skal gjøre noe med lederlønningene. Ikke bare i private bedrifter, men særlig i statsbedriftene. Da blir det alvorlig fordi han ikke holder de løftene han har gitt, sier sjefredaktøren.