Trond Giske Nærings  og handelsminister statsråd i Nærings  og handelsdepartementet. (Foto: Foto: Henrik Kreilisheim / NHD/)
Trond Giske Nærings og handelsminister statsråd i Nærings og handelsdepartementet. (Foto: Foto: Henrik Kreilisheim / NHD/)

Giske fra Algarve-kysten: – Folk vil akseptere øremerket skatt

Han tror partiet får medhold hvis velgerne vet at pengene går til skoler og sykehjem.

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) åpner for økte og øremerkede skatter.

– Jeg tror vi må ta debatten om vi i større grad skal øremerke skattene, noe vi hittil har vært veldig skeptiske til. Hvis vi for eksempel ber folk betale mer skatt for å ruste opp skolene, så skal det de betaler, faktisk gå til det formålet, sier Giske til VG.

Raymond Johansen åpnet skattekista

Avisa har intervjuet en isspisende næringsminister under en parasoll på Algarve-kysten i Portugal, hvor Giske-familien ferierer sammen med justisminister Knut Storberget (Ap) og hans familie.

Debatten har rast etter at partisekretær Raymond Johansen denne uka gjenåpnet den rødgrønne skattekista, som har vært lukket siden 2004.

Flere sentrale politikere i de tre regjeringspartiene mener debatten må opp til valget i 2013. Det er Giske åpen for, men sier konklusjonen blir opp til landsmøtet.

– Selv de mest overbeviste sosialdemokratene må være enige i at det ikke er en vinnersak å gå til valg på å øke skattene, men jeg tror det er mulig å gjøre det forstått blant folk, sier Giske.

Mener ressursutnyttelsen må bli bedre

I tillegg til øremerking, som han mener ikke er vesentlig annerledes enn bompengefinansiering av konkrete veiprosjekter, mener han det er en forutsetning ved skatteøkning at næringslivets konkurransedyktighet ikke blir skadelidende.

Han stiller også som betingelse at ressursutnyttelsen i det offentlige må bli bedre. (©NTB)