HØYTEKNOLOGISK GUIDING: Tromsø er en prøvekommune for den nye teknologien. (Foto: Anders Mildestveit)
HØYTEKNOLOGISK GUIDING: Tromsø er en prøvekommune for den nye teknologien. (Foto: Anders Mildestveit)

Turister guides med GPS i Tromsø

Ny norsk teknologi kan erstatte turistguidene på busser, ferjer og skip. Torsdag ble GPS-guiding presentert i Tromsø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innovasjon Norge har satset  9,5 millioner kroner på gründerprosjektet NaviGuiding, og på en buss som nå tilbyr sightseeing i Tromsø er all informasjon turistene får gjennom lyd og bilder,  GPS-styrt.

 Ny teknologi

– Naviguiding er en helt ny form form for teknologi der vi guider gjennom navigasjon som er nettbasert og gjennom satelitter. Så det er en ny form for GPS-guiding som vi lanserer i dag, forteller gründer og daglig leder Belinda Andersen.

Med i SkatteFUNN

Så nyskapende er teknologien at  NaviGuiding  som det hittil eneste reiselivsprosjekt er tatt med i den statlige Skattefunn-satsinga. Torsdag ble satelittbasert turistguiding presentert for lokale reiselivsaktører i prøvekommunen Tromsø.

– Det synes  jeg var en veldig positiv opplevelse. Et flott produkt som vil være fint for nettopp de cruisepassasjerene som ikke har forhåndsbestilt guidet tur i Tromsø, sier produkt- og destinasjonsutvikler Trude Pettersen i Visit Tromsø.

Satelittnavigasjon

Gjennom satelittnavigasjon synkroniseres lyd og bilder, slik at all informasjon gis nøyaktig idet bussen passerer attraksjonene på ruta. I tillegg fortelles det om nordlys og midnattsol, om fiske og fangst og byens historie. Flytende, og på all verdens språk.

– Og så tar dere livet av ei hel yrkesgruppe, guidene?

– Absolutt ikke. Det her er et  supplement til guidene, mener gründer Belinda Andersen.

Etter prøveprosjektet i Tromsø skal en tilsvarende guide-buss på vegen i Bergen.