ANBEFALT: Byrådet i Oslo anbefaler å røyke heroin fremfor å sette det med sprøyte.  (Foto: TV 2)
ANBEFALT: Byrådet i Oslo anbefaler å røyke heroin fremfor å sette det med sprøyte. (Foto: TV 2)

Anbefaler å røyke heroin

Byrådet i Oslo vil dele ut røykeutstyr til sprøytenarkomane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om Oslo kommune daglig deler ut tusenvis av rene sprøyter til rusavhengige, sliter mange brukere både med alvorlige infeksjoner og sykdommer som følge av urene vaner.

Overdosetallene i Norge har i tillegg vært høye i en årrekke. Byrådet mener røyking av heroin kan redusere dette.

– Den særegne norske sprøytekulturen medfører store helseproblemer for brukerne. Både når det gjelder overdoser, men også når det gjelder sår og smitte, sier sosialbyråd i Oslo, Anniken Hauglie (H).

Leder i Foreningen for human narkotikapoltikk, Arild Knutsen - som selv har vært heroinmisbruker i flere år, applauder bystyrets forslag.

– Dette er et av de beste tiltakene for å redusere skadene av heroinbruk. Det er nesten umulig å røyke seg til en overdose, sier han.

Risikabelt å injisere

Knutsen forteller også at heroinen som ankommer Norge i utgangspunktet dessuten egner seg best til røyking.

– Man må klargjøre heroinen for sprøyta, og da blandes den ofte ut med for eksempel sitronsyre og sølevann, som er svært skadelig for årene, sier han.

Det er vanlig å preparere skuddet på utskårede bunner fra brusbokser, som brukerne gjerne deler. Ifølge Knutsen er dette den fremste kilden til smitte og sykdommer i miljøet.

Mange brukere er enige i av det er tryggere å røyke heroinen enn å injisere den. Renate Tollan, som har brukt heroin i mange år, er en av dem.

– Man ødelegger blodårene i kroppen hvis man bruker heroin over flere år. De kan bli helt tette, sier hun.

Tollan sier også at rusen varer lengre ved røyking. Likevel mener hun mange sliter med å slutte med sprøyta, blant annet fordi rusen blir sterkere, og kicket kraftigere, når heroinen injiseres.

Deler allerede ut utstyr

Forslaget om røykeutstyr for heroin skal nå behandles i bystyret, og kommunal utdeling kommer tidligst i gang til høsten. Derfor går Arild Knutsen fra Foreningen fra human narkotikapolitikk (FHN) allerede rundt i Oslo og deler ut røykepapir.

– Mange røyker heroinen gjennom aluminiumsfolie, som inneholder en rekke skadelige stoffer. Papiret vi i FHN deler ut er derimot ideelt for å røyke heroin. Vi håper Oslo kommune vil gå for dette, og ikke for aluminiumsfolie, som de har foreslått, sier han.

Sosialbyråd Anniken Hauglie skulle aller helst ønske at ingen brukte rusmidler, men mener røyking tross alt er bedre enn sprøyter.

– På sikt håper vi å redusere risikoen for overdoser og andre helseproblemer med dette tiltaket, sier hun.