OMTALT: Norske styrker i Afghanistan er omtalt i dokumentene som Wikileaks har offentliggjort. (Foto: FORSVARET/SCANPIX)
OMTALT: Norske styrker i Afghanistan er omtalt i dokumentene som Wikileaks har offentliggjort. (Foto: FORSVARET/SCANPIX)

Norske styrker omtalt i lekkede dokumenter

De nylig lekkede, hemmelige dokumentene fra Wikileaks omtaler hvordan norske styrker drepte en afghaner. Forsvaret ser svært alvorlig på at dokumentene er offentliggjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

29. november i fjor skal norske styrker ha skutt og drept enn mann som hadde noe som ble oppfattet som en farlig gjenstand i hånden. I ettertid kom det fram at det mannen hadde holdt i hånden var en lommelykt, skriver Dagbladet.no.

Alvorlig

Dette er en av flere opplysninger om norske soldater som kommer fram i dokumentene som ble offentliggjort søndag kveld. Talsperson for den norske forsvarssjefen, major Christian Øverli, vil ikke kommentere innholdet i dokumentene, men uttaler at Forsvaret ser alvorlig på lekkasjen.

– Forsvaret ser alvorlig på at dokumenter som omtaler norske styrker er offentliggjort. Dette kan i verste fall føre til at vår motstander i Afghanistan kan få bedre innsikt i hvordan vi opererer i landet. Vi ønsker ikke å gå ut med mer enn vi må, sier Øverli til Dagbladet.no.

Går igjennom

Øverli opplyser at Forsvaret har satt folk til å gå igjennom dokumentene. Han tror imidlertid ikke at det er grunn til å tro at lekkasjen endrer noe.

– Når norske soldaters innsats i Afghanistan bli omtalt i rapporten, så er det informasjon som allerede er omtalt av Forsvaret og i norske medier i tråd med vår åpenhet, hevder Øverli. (©NTB)