Norske styrker omtalt i lekkede dokumenter

De nylig lekkede, hemmelige dokumentene fra Wikileaks omtaler hvordan norske styrker drepte en afghaner. Forsvaret ser svært alvorlig på at dokumentene er offentliggjort.

OMTALT: Norske styrker i Afghanistan er omtalt i dokumentene som Wikileaks har offentliggjort. (Foto: FORSVARET/SCANPIX)
OMTALT: Norske styrker i Afghanistan er omtalt i dokumentene som Wikileaks har offentliggjort. (Foto: FORSVARET/SCANPIX)

29. november i fjor skal norske styrker ha skutt og drept enn mann som hadde noe som ble oppfattet som en farlig gjenstand i hånden. I ettertid kom det fram at det mannen hadde holdt i hånden var en lommelykt, skriver Dagbladet.no.

Alvorlig

Dette er en av flere opplysninger om norske soldater som kommer fram i dokumentene som ble offentliggjort søndag kveld. Talsperson for den norske forsvarssjefen, major Christian Øverli, vil ikke kommentere innholdet i dokumentene, men uttaler at Forsvaret ser alvorlig på lekkasjen.

– Forsvaret ser alvorlig på at dokumenter som omtaler norske styrker er offentliggjort. Dette kan i verste fall føre til at vår motstander i Afghanistan kan få bedre innsikt i hvordan vi opererer i landet. Vi ønsker ikke å gå ut med mer enn vi må, sier Øverli til Dagbladet.no.

Går igjennom

Øverli opplyser at Forsvaret har satt folk til å gå igjennom dokumentene. Han tror imidlertid ikke at det er grunn til å tro at lekkasjen endrer noe.

– Når norske soldaters innsats i Afghanistan bli omtalt i rapporten, så er det informasjon som allerede er omtalt av Forsvaret og i norske medier i tråd med vår åpenhet, hevder Øverli. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2