NEKTER AVHØR: Mikael Davud (39) satte foten ned overfor PST torsdag, forteller hans forsvarer Carl Rieber Mohn.  (Foto: Nils Chr. Holst Sollie  )
NEKTER AVHØR: Mikael Davud (39) satte foten ned overfor PST torsdag, forteller hans forsvarer Carl Rieber Mohn. (Foto: Nils Chr. Holst Sollie )

Terrorsiktet 39-åring krever muslimsk mat og kompass

Mikael Davud (39), som av PST regnes som den antatte hovedmannen i terrorsaken, nekter å gi et nytt avhør før kravene innfris.

Den terrorsiktede uiguren sitter i varetekt på Ila. Torsdag skulle han i et nytt avhør med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) men det ble det aldri noe av.

– Før vi kom i gang med avhøret ga han uttrykk for at det var på tide at han får en orden på matserveringen, sier 39-åringens forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn til TV 2.

NEKTER AVHØR: Mikael Davud (39) satte foten ned overfor PST torsdag, forteller hans forsvarer Carl Rieber-Mohn.  (Foto: Nils Chr. Holst Sollie  )
NEKTER AVHØR: Mikael Davud (39) satte foten ned overfor PST torsdag, forteller hans forsvarer Carl Rieber-Mohn. (Foto: Nils Chr. Holst Sollie )

Vil ha halal-mat

Ifølge forsvaren har den terrorsiktede uiguren ikke spist mat siden mandag. Årsaken er at Davud kun vil spise mat som er tilberedt på muslimsk vis. Heller ikke norsk brød er godt nok for ham.

– Han kan ikke skjønne at det ikke er mulig å få tilberedt mat på en skikkelig måte som han kan spise, sier Rieber-Mohn.

– Han kan jo spise brød?

– Det har jeg også sagt til ham, men jeg forstår det slik at vanlig norsk brød ikke er akseptabelt.

Les også:Terrorsiktet «hovedmann» gikk på koranskole

Krever kompass

Men det er ikke bare maten som er problemet på cella. En annen bekymring er at Davud ikke vet i hvilken retning Mekka ligger. For når muslimer ber må de vende seg mot Mekka i Saudi Arabia.

Nå vil den terrorsiktede mannen ha et kompass før han gir et nytt avhør.

– Det kan være ønskelig at han får et kompass så han vet i hvilken retning han skal be.

Får spesialmat

Torsdag kveld fikk forsvareren til Mikael Davud beskjed fra PST om at han kan gi spesialmat til klienten sin. Og et kompass. Det betyr at den antatte hovedmannen trolig vil gi et nytt avhør mandag.

PST mener både Mikael Davud og de to andre terrorsiktede David Jakobsen og Shawan Sadek Saeed Bujak har inngått forbund for å begå en eller flere terrorhandlinger i Norge.

De tre mennene ble pågrepet i en koordinert politiaksjon i Norge og Tyskland 8. juli.