nyttt
nyttt

Psykolog: – Nødvendig å ta kjendis-pause

Mener norske kjendiser bør gjemme seg med jevne mellomrom.

Psykolog John Petter Fagerhaug leste artikelen om Sturla Berg-Johansens tre måneder lange ferie i New York på nettsidene til «God kveld Norge», og nå applauderer han TV 2-programlederen.

I saken uttaler Sturla at han har «ligget i senga og sett i taket».

– Jeg har ikke gjort en dritt. Jeg har spist og spasert. Jeg vil ikke si at jeg har nytt livet. Jeg har slappet av, ligget i senga og sett i taket i tre måneder. Jeg har liggesår, eller nå begynner det å gå over, faktisk. Neida, jeg har slappet av og nytt livet

– Trengte du det, eller?

– Jeg gjorde det i alle fall. Fantastisk deilig å ha det sånn, sa Sturla tidligere i sommer.

Fagerhaug
Fagerhaug

– Gjør som Sturla

Psykolog Fagerhaug mener at nettopp ferie-time-outen Sturla Berg-Johansen tok etter et år preget av avsløringer og mye jobbing er helt nødvendig for å vare i en tøff underholdningsbransje.

– Det Sturla gjorde var et godt bilde på hva man bør gjøre. De fleste kjendiser på høyt gir burde ta samme grep en gang imellom. Da hadde veien videre vært langt bedre for mange av dem. Sturla sier jo at han tok tre måneder borte. Det er nesten nødvendig for å finne veien videre. Der du ser at det går galt er det fordi de har kjørt høyt og hardt lenge. Jeg vil anbefale kjendiser å gjøre det Sturla gjorde, sier han og legger til:

— Det er ikke bare hyggelig alltid, men svært viktig. Han representerer jo mange som er høyt oppe i media. Alexander Rybak har for eksempel ikke tatt den pausen, men burde ha gjort det. Ryktene som er skrevet i avisene viser at han kjører seg selv veldig hardt.

Les mer: Rybak tar lang mediepause etter raseriutbrudd

– Orker ikke å leve som artist 24 timer i døgnet

Artist og tidligere barnestjerne Anita Hegerland ble kjendis svært ung.

Hun har i flere perioder valgt å ta pauser fra karrieren for å samle tankene.

– Selv om jeg har valgt å trekke meg tilbake vil det ikke si at jeg har lagt artistkarrieren på hylla. Jeg har holdt hjulene i gang med årlige opptredener på tysk TV og 10-15 spillejobber i året, men ellers har jeg valgt å ikke være så synlig. Det er viktig å ta et skritt tilbake noen ganger, og ikke gå seg fast i et bestemt spor. Jeg har vært i en kreativ prosess de siste tre årene og lager nye låter og nytt materiale. Det er viktig å få arbeidsro i en slik periode, sier den tidligere barnestjernen til «God kveld Norge».

Hegerland mener det er smart å ta kontrollen selv.

– Det er viktig for kunstnere generelt å av og til gjøre en reise ut av sitt vante miljø. Jeg mener det er sunt at en såkalt kjent person kommer bort fra alt fokuset i ny og ne. Selv er jeg nøye på å skille den private og den offentlige Anita, for jeg orker ikke å leve som artist 24 timer i døgnet, sier den sympatiske damen.

Ble borte fra rampelyset

En annen kjendis som valgte å fjerne seg fra rampelyset en periode er Lene Marlin .

Etter braksuksessen hun opplevde med sanger som «Unforgivable Sinner» gikk hun rett i kjelleren og orket ikke mer. Marlin trakk seg tilbake og påla seg selv en nødvendig mediepause.

I ett år var det helt taust fra artisten.

– Lene Marlin trakk seg unna i ett år for å finne seg selv igjen, og det var nok smart av henne. Det er helt genialt å bruke tid på å kjenne etter og finne tilbake til grunnen til at man gjør det man gjør. Blir man bare en mediaperson, kan det ofte bli veldig tomt. Det er viktig å ikke miste seg selv, poengterer psykologen.

NYTT IMAGE: Slik fremstår Lene Alexandra Øien etter at hun fikk kontrakt med platesekskapet Somy Music.
NYTT IMAGE: Slik fremstår Lene Alexandra Øien etter at hun fikk kontrakt med platesekskapet Somy Music.

Tok mediafri etter «Skal vi danse»-seier

John Petter Fagerhaug anbefaler kjendiser som har gått gjennom mye i offentlighetens lys å ta en time-out.

Lene Alexandra Øien er et godt eksempel på en mediapersonlighet som har blitt tungt eksponert gjennom mange år, og som i dag fremstår annerledes enn da hun slo igjennom.

Etter at hun valgte å fjerne silikonet og forandre image totalt før og under deltakelsen i «Skal vi danse», ville Lene stake ut en ny kurs for seg selv.

Lene Alexandra vant danse-konkurransen - men i stedet for å ri popularitetsbølgen, fjernet hun seg nesten helt fra rampelyset for en lang periode.

Nå er hun imidlertid på vei tilbake, men har uttalt at hun ikke har dårlig tid med å gi ut sitt neste album. På Facebook legger Lene Alexandra stadig ut meldinger om at hun holder på med selvutvikling, slik som denne beskjeden fra onsdag denne uken:

«Gud så glad jeg blir når noen kontakter meg og har forstått hvem jeg er og hva jeg vil! Det er så herlig med mennesker som klarer å lese meg og se i hvilken retning jeg er på vei!».

Kjendisene bør ha gode rådgivere

Psykolog Fagerhaug mener det er viktig å sette seg klare mål.

– Det er ikke bare avslappingen som er viktig, men også å legge en strategi for veien vidre. Man bør sette seg ned å stake ut veien videre, for det er der mange snubler. Kjendisene bør ha gode rådgivere eller venner rundt seg som kan hjelpe dem.

– Hvor lang bør en pause fra rampelyset være?

– Det spørs fra sak til sak om hvor lenge du bør være borte fra rampelyset. Jeg tror at tre måneder er en god plan. En som bor mye her jeg befinner meg nå på solkysten av Spania, tiligere FrP-leder Carl I Hagen , har jo uttalt at han dro ned hit og bare sov i fem uker etter valgkampen. Slike pauser er viktige å ta.

Tyr til piller, alkohol og dop

Men det er ikke alle kjendiser som klarer å forsvinne fra glitteret og glamouren for en periode.

I stedet tyr mange av dem til piller, alkohol og narkotika.

– Michael Jackson er et ekstremt tilfelle med 50 planlagte konserter i den formen han var i, sier Fagerhaug og legger til:

– Mange kjendiser på toppnivå kompenserer og tar time-outs ved hjelp av piller eller narkotika. På sikt er ikke dette en god løsning. Å være i media er en ekstremsport og det er et av yrkene i Norge som er minst regulert. Det finnes ingen beskyttelse og du har ikke noe sikkerthetsnett rundt deg. Du er nesten alltid bare avhengig av deg selv og det blir fort ensomt. Det finnes også masse rykter om deg og du er veldig utsatt gjør du en feil er det svært synlig.