Erik Tysse  (Foto: FRANCK ROBICHON/EPA)
Erik Tysse (Foto: FRANCK ROBICHON/EPA)

Tysse: - Jeg har helt ren samvittighet

Erik Tysse vil kjempe for å bevise sin uskyld.

Kappgjengeren Erik Tysse (29) avla positiv dopingprøve i Italia i mai. Det bekreftet Norges Friidrettsforbund på en pressekonferanse tirsdag.

Dette er saken: Tysse har avlagt positiv dopingprøve

- Jeg har helt ren samvittighet. Jeg har ikke gjort dette her, sier Erik Tysse.

- Det er derfor jeg har tilegnet meg personer som har faglig kompetanse på dette området, som (lege) Helge Oftebro. Jeg har ikke nok kunnskap om dette, og i tillegg har jeg kontaktet (advokat) Gunnar-Martin Kjenner på grunn av hans kompetanse på det rettslige.

Påkjenning
- Det har vært en veldig hard tid for familien med påkjenninger. Først da jeg fikk beskjed om at jeg har avlagt positiv dopingprøve. Man skjønner egentlig ingenting av det, hvor det kan komme fra, og prøver å finne ut hvorfor. Så er man i laboratoriet i Roma i tre dager for å se på testprosedyren og få svaret, forklarer Tysse.

Les også: Nymark er rystet over avsløringen

- Når det svaret kommer og ikke er godkjent etter WADAs kriterier, så er det selvfølgelig en veldig mental påkjenning, når man igjen må vente tre uker før de kan begynne å teste det på ny. Når man da får svaret andre gang er man selvfølgelig knust hver gang, for man skjønner ikke hvordan de kan finne noe man ikke har tatt. Det er det som er den verste følelsen. Uvitenheten.

- Bekymringsverdig
Tysse gjentar at han har ren samvittighet og ikke har brukt ulovlige preparater.

- Det er bekymringsverdig at ting kan slå ut med en falsk positiv (dopingprøve). Jeg har hatt klokkertro på antidopingarbeidet som er blitt gjort. Jeg har alltid vært en forkjemper for at systemet skal være slik at man kan teste folk. Men man mister selvfølgelig troen på at systemet funker, når man selv blir anklaget for noe man ikke har gjort.

Les også: Dette er CERA

Han ber nå om ro rundt seg selv og familien.

- Sannheten kommer alltid frem. Så må man bare se når saken er ferdig hvordan situasjonen er for meg og min familie. Jeg håper at når EM starter, at man da kan fokusere på de gode resultatene jeg håper norsk friidrett får. Jeg kommer til å kjempe til jeg blir frifunnet. Så får jeg se om jeg har råd eller har muligheten til å fortsette som idrettsutøver.