Erik Tysse (Foto: TV 2/)
Erik Tysse (Foto: TV 2/)
Eirik Tysse og Trond Nymark  (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Eirik Tysse og Trond Nymark (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Friidrett (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
Friidrett (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
Jaysuma Saidy Ndure (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Jaysuma Saidy Ndure (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Andreas Thorkildsen (Foto: Jussi Nukari/SCANPIX)
Andreas Thorkildsen (Foto: Jussi Nukari/SCANPIX)
Christina Vukicevic etter 12,91 på 100 meter hekk under Bislett Games 4. juni 2010. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Christina Vukicevic etter 12,91 på 100 meter hekk under Bislett Games 4. juni 2010. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Tysse har avlagt positiv dopingprøve

Kappgjengeren Erik Tysse har avlagt positiv dopingprøve. Stoffet det dreier seg om er CERA, 3.-generasjons-EPO, opplyser Friidrettsforbundet.

Tysse har testet positivt for CERA. Også B-prøven skal være positiv. Dopingprøvene skal ha blitt tatt etter et stevne i Sesto San Giovanni i Italia i mai i år, da Tysse gikk inn til andreplass.

- Vi ble informert fra det internasjonale friidrettsforbundet for en tid siden at en av våre utøvere har avlagt en positiv dopingprøve under et arrangement i Italia i mai. Det er Erik Tysse, sier president Svein Arne Hansen.

- Det er et WADA-akkreditert laboratorium i Roma som har analysert prøven. De har definert både A- og B-prøven positiv. B-prøven ble bekreftet positiv 9. juli. Når det gjelder stoffet så er det CERA, et 3. generasjons EPO, bekrefter Kjetil Hildeskor, generalsekretær i Norges Friidrettsforbund.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, opplyser at de behandler 10-12 saker i året hvor norske utøvere er involvert.

- Men dette er såvidt jeg vet første gangen EPO er inne i bildet, sier Solheim til TV 2 Sporten.

Les også: Nymark er rystet over avsløringen

Les også: Dette er CERA

Tysse hevder han er uskyldig
CERA er et tredjegenerasjons EPO. Stoffet er det samme som Riccardo Ricco ble tatt for under Tour de France i 2008. Tysse bedyrer sin uskyld.

Les også:Tysse: - Jeg har helt ren samvittighet

Trond Nymark er rystet over avsløringen.

- Dypt rystet og sjokkert! Jeg fikk vite dette da jeg så det på TV 2 sin nettside. Dette har jeg aldri trodd! Vi har hatt 10-15 økter sammen i løpet av høsten og vinteren, og jeg har aldri hatt noen mistanke om dette, sier Nymark.

Tysse er suspendert
Tysses advokat Gunnar Martin Kjenner setter spørsmålstegn ved analysen.

- Vi setter spørsmålstegn ved analysen, og hvordan analyseresultatene er tolket. Erik er tydelig på at han er ren. Han har ikke dopet seg, og har havnet i en høyst beklagelig situasjon. Dette er han helt uskyldig i, sa Kjenner på pressekonferansen.

- Som så mange andre utøvere tar Tysse et ekstra tilskudd av jern når han er i høyden. Dette kan ha gitt utslag på en dopingprøve, tror Kjenner.

Tysse er nå midlertidig suspendert.