TERRORSIKTET: f.v: Shawan Sadek Saeed Bujak (37) og David Jakobsen (31) skal sammen med Mikael Davud (39) ha planlagt en terroraksjon på norsk jord.  (Foto: TV 2)
TERRORSIKTET: f.v: Shawan Sadek Saeed Bujak (37) og David Jakobsen (31) skal sammen med Mikael Davud (39) ha planlagt en terroraksjon på norsk jord. (Foto: TV 2)

– USA ville stille de terrorsiktede for amerikansk domstol

Amerikanske myndigheter vurderte å søke om utlevering av de terrorsiktede i Norge.

Ifølge amerikanske tjenestemenn ville de stille dem for en domstol i USA.

Bakgrunnen er at amerikanerne har en større suksessrate i å få dømt folk ved et tidligere stadium av terrorplanlegging, skrev nyhetsbyrået Associated Press (AP) fredag.

– Uaktuelt

På tidligere spørsmål fra NTB har sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Janne Kristiansen, avvist at det ville være aktuelt å utlevere noen av de tre som er blitt siktet.

Amerikanske tjenestemenn, vel kjente med Norges bekymringer om at tidligere terrorsaker har falt gjennom, sier at de vil gjøre så mye som mulig av deres innsikt tilgjengelig for norsk påtalemyndighet.

Tjenestemennene uttalte seg anonymt til AP fordi de ikke hadde autoritet til å snakke om saken.

LES OGSÅ: Terrorsiktet «hovedmann», Mikael Davud, gikk på koranskole

PRESSEKONFERANSE: PST-sjef Janne Kristiansen holdt torsdag formiddag pressekonferanse om pågripelsene av tre terrormistenkte i Norge. (Foto: TV 2)
PRESSEKONFERANSE: PST-sjef Janne Kristiansen holdt torsdag formiddag pressekonferanse om pågripelsene av tre terrormistenkte i Norge. (Foto: TV 2)

Krever mer bevis

Torsdag 8. juli ble Mikael Davud (39), Shawan Sadek Saeed Bujak (37) og David Jakobsen (31) arrestert for å ha inngått terrorforbund og for å ha planlagt en terroraksjon.

Davud og Jakobsen ble arrestert i Oslo, mens 37-årige Bujak ble arrestert i Tyskland og senere utlevert til Norge.

LES OGSÅ: Terrorsiktet (37) rett fra Frankfurt til PST-avhør

PST har bekreftet at de tre har hatt forbindelse med personer i utlandet som kan knyttes til al-Qaida, og at de inngår i etterforskning av saker i USA og Storbritannia.

Maksimumsstraffen for å forberede en terrorhandling er tolv år, men det er vanskelig å dømme folk i Skandinavia på grunnlag av intensjon eller hensikt.

Det er nettopp dette de fleste terrorsaker dreier seg om, ifølge AP.

– Skandinavisk rett står for en rettsfilosofi som krever mer bevis enn i USA og mange andre europeiske domstoler, sier Tore Bjørgo, terrorekspert ved politihøyskolen til AP.

Få dommer i Skandinavia

Så langt har 35 terrormistenkte blitt arrestert siden Norge, Danmark og Sverige innførte strengere terrorlovgivning etter angrepet mot World Trade Center i New York 11. september 2001.

Til sammenligning har det blitt arrestert over 200 i Storbritannia mellom september 2008 og september 2009, ifølge offentlig statistikk.

Av dem som er arrestert i Skandinavia, har 24 blitt stilt overfor en domstol og sju er blitt dømt. Bare tre av de dømte fikk straff på mer enn ti år i fengsel, skriver AP.

(NTB/TV 2)