Jens Stoltenberg på Lørenskog Sykehjem (Foto: Scanpix)
Jens Stoltenberg på Lørenskog Sykehjem (Foto: Scanpix)

Nedgang i sykehjemsplasser

Regjeringen gikk til valg i fjor med lovnad om full sykehusdekning. Men i fjor ble det i følge SSB for første gang registrert en nedgang på sykehjemsplasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble registrert 69 færre sykehjemsplasser i 2009 enn 2008, i følge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er første gang SSB registrerer en slik reduksjon.

Tallene som er hentet fra pleie- og omsorgsstatistikken er foreløpige tall, men tegner et bilde av en utvikling som går i motsatt retning av det regjeringen lenge har antydet.

Plass til alle

For regjeringen lovet under valget i fjor at innen 2015 skulle det bygges 12.000 nye sykehjem- og omsorgsboligplasser.

– Arbeiderpartiet vil gi alle som trenger det sykehjemsplass. Vi skal styrke de eldres rettigheter gjennom en lovendring og en ny forskrift om en verdig eldreomsorg. Vi vil ha et samfunn som er trygt og verdig for alle. Nå er det de eldres tur. Dette sa Stoltenberg i forkant av storingsvalget 2009.

Regjeringen har lovet 12.000 sykehjemsplasser og heldøgns omsorgsplasser innen utgangen av 2015.

Kan ikke forstå Stoltenberg

– Jeg kan ikke forstå hvordan Stoltenberg kan love 12.000 nye sykehjemsplasser og heldøgns omsorgsplasser innen 2015 med de pengene som regjeringen legger i potten. De pengen rekker til en femtedel av våre investeringskostnader og oppå dette kommer så driftskostnader per plass på en halv million kroner, sier Christine B. Meyer, helsebyråd i Bergen kommune.

Hun spør hva Stoltenberg mener kommunene gjøre for å makte alle oppgavene de pålegges.

– Skal vi prioritere mindre til barnvern, skal vi ikke bygge boliger til psykisk utviklingshemmede eller hva er de vi ikke skal gjøre? Det vil jeg gjerne vite, sier Meyer til Tv 2 Nyhetene.