Den terrorsiktede 39 åringens forsvarer, Carl Konow Rieber Mohn, sier at hans klient stiller seg uforstående til siktelsen.  (Foto: TV 2)
Den terrorsiktede 39 åringens forsvarer, Carl Konow Rieber Mohn, sier at hans klient stiller seg uforstående til siktelsen. (Foto: TV 2)

Terrorsiktet «hovedmann» gikk på koranskole

Den antatte hovedmannen Mikael Davud, i det PST mener er en norsk terrorcelle, gikk på koranskole i Pakistan før han kom til Norge som flyktning i 1999.

Mer enn en uke etter at PST pågrep og siktet tre personer for å ha planlagt terror på norsk jord er forsvarerne til to av dem ikke imponert over bevisene de har blitt konfrontert med så langt.

– Det beviset som skal til for å dømme er ikke til stede så langt jeg har sett, sier advokat Arvid Sjødin som forsvarer irakeren Shawan Bujak.

Også forsvareren til usbekeren David Jakobsen er optimist.

– Saken er overraskende svak og vi håper på at domstolen snart vil se dette og løslate vår klient, sier Rene Ibsen til TV 2.

Les også: Terrorsiktede Shawan Bujak (37) fengsles i fire uker

Koranskole

Men bevisene mot den tredje siktede er mer omfattende. Han er blitt identifisert som en uigur fra Kina som flyktet til Norge i 1999. Og ifølge PST er uighuren hovedmannen bak de angivelige terrorplanene på norsk jord.

Fredag kan TV 2 fortelle at den siktede 39-åringen Mikael Davud har gått på koranskole i Pakistan før han kom til Norge som kvoteflyktning.

– Han studerte ved en koranskole i Karachi da han forsto at kinesiske myndigheter ønsket å få tak i han. Og han måtte da i første omgang komme seg ut av Pakistan, sier forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn.

Les også: Fant al-Qaida-bilder hos terrorsiktet

Treningsleir

Ifølge den tyske avisa Der Spiegel har uighuren deltatt på en treningsleir i Waziristan på grensen til Afghanistan. Dette skal ha skjedd i 2008.

Men disse opplysningene benektes av mannens forsvarer.

– Han har vært i Pakistan en gang etter at han kom til Norge. Det var forsommeren eller sommeren 2001, sier Rieber-Mohn.

Etter det TV 2 erfarer skal ikke to andre siktede i saken ha foretatt reiser til Pakistan.