pakistan
pakistan

Uigur fra Bergen terrortatt i Pakistan

Mannen er mistenkt for terror mot kinesiske mål og ble utlevert til Kina for en måned siden.

En norsk-uigur ble i all hemmelighet pågrepet av pakistansk sikkerhetspoliti på grensen til Afghanistan for tre måneder siden. Mannen var mistenkt for terror mot kinesiske mål og er derfor utlevert til Kina.

Nå jobber UD med å finne ut om hva som har skjedd med uiguren som har samboer og to barn i Norge. Mannen ble pågrepet i mai i byen Quetta i Pakistan. En by som er et kjent skjulested for en rekke Taliban og al-Qaida topper.

Hele familien pågrepet

Også mannens samboer og to barn ble pågrepet i en nøye planlagt aksjon. Det har vært et stort hemmelighold rundt saken, men for første gang forteller nå UD om hva som skjedde.

– Når fikk UD melding om denne saken, og hva gikk meldingen ut på?

– Vi fikk melding om den 17. mai i år. Den gikk ut på at en familie på fire med tilknytning til Norge var tatt i forvaring i Pakistan. Angivelig på grunn av ulovlig opphold i landet, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen.

Bodde i Bergen i ti år

Uiguren kom som flyktning fra Xinjang provinsen i Kina i 1999. Etter å ha bodd i Norge i ti år reiste han ut fra Bergen i fjor sommer.

Mens mannen har kinesisk statsborgerskap, er resten av familien norske borgere. Og de klarte UD å få hjem.

– 12 juni i år kom mor og to barn tilbake til Norge etter bistand fra Utenriksdepartementet, sier Elsebutangen.

Utlevert til Kina

TV 2 er kjent med at pakistansk etterretning knytter uiguren til en ekstremistisk gruppering som planlegger og gjennomfører terror mot kinesiske interesser i enten Pakistan eller Kina. Det er årsaken til at mannen ble utlevert til Kina i forrige måned.

terroruigurer (Foto: Magnus Nøkland / TV 2)
terroruigurer (Foto: Magnus Nøkland / TV 2)

UD har forsøkt å finne ut av den videre skjebnen til den terrormistenkte uiguren. Men kinesiske myndigheter har ikke svart på de norske henvendelsene. Siste henvendelse skjedde for noen dager siden.

– Vi kommer til å fortsette arbeidet overfor kinesiske og pakistanske myndigheter for å be om tilgang til denne personen, sier Elsebutangen.

Kjenner terrorsiktede Mikael Davud

Denne uken ble en annen uigur, Mikael Davud, varetektsfengslet for å ha planlagt terror på norsk jord. Også han kom til Norge i 1999, og etter det TV 2 erfarer kjenner Davud uiguren som ble tatt i Pakistan.

– Har denne personen tilknytning til noen terroristorganisasjon?

– Det er et spørsmål som jeg som talsmann for UD ikke svarer på. Men det er et spørsmål som heller må stilles til PST, sier Elsebutangen.

Men heller ikke Politiets Sikkerhetstjeneste vil kommentere hva uiguren fra Bergen gjorde i Quetta.