HJEM TIL NORGE: Shawan Sadek Saeed Bujak sier han aldri har hatt noe mer terror å gjøre. Her har han ankommet Oslo Lufthavn, Gardermoen etter å ha sittet fengslet siden pågripelsen 8. juli.
HJEM TIL NORGE: Shawan Sadek Saeed Bujak sier han aldri har hatt noe mer terror å gjøre. Her har han ankommet Oslo Lufthavn, Gardermoen etter å ha sittet fengslet siden pågripelsen 8. juli.

Terrorsiktede Bujak (37) tror på frifinnelse

Sliten etter over ni timers avhør med PST, forlot Shawan Sadek Saeed Bujak Sandvika politistajon i natt.

Den terrorsiktede 37-åringen tror saken mot han blir henlagt, forteller Bujaks forsvarer Arvid Sjødin til tv2nyhetene.no.

– Han er en realist og ser det at når et så stort apparat setter frem en sånn siktelse, så kan det gå en del tid før han kan bli renvasket i forhold til det.

– Så han regner med å bli renvasket?

– Han regner med å bli frifunnet eller at saken blir henlagt, sier Sjødin.

Nekter straffskyld

Irakisk-kurdiske Shawan Sadek Saeed Bujak kom onsdag ettermiddag med fly fra Frankfurt hvor han har sittet fengslet siden pågripelsen for en uke siden.

Han ble kjørt direkte fra Gardermoen til avhør med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ved Sandvika politistasjon.

– Han er sliten, men det var etter hans eget ønske at han kjørte det lange avhøret. Han ønsket å snakke seg ut av saken og komme vekk i fra det, sier Sjødin til tv2nyhetene.no.

I over ni intense timer ble han avhørt av politiet.

– Han nekter straffskyld og stiller seg helt uforstående til siktelsen. Han hevder han ikke har deltatt i noe forbund for å begå straffbare handlinger, forteller 37-åringens forsvarer.

– Jeg kan ikke i detalj fortelle hva som kom frem i avhør, men han er fast bestemt på å gi de forklaringer han er anmodet om for å bisto politiet til å forklare seg ut av denne saken.

(Saken forsetter under videovinduet)

441129

– Fant bombeingredienser i kjellerbod

Politietterforskere har foretatt såkalte hemmelige ransakinger hjemme hos 37-åringen på Grefsen i Oslo, får tv2nyhetene.no opplyst. Disse ransakingene blir utført uten at siktede vet om det.

I kjellerboden ble det ifølge Dagbladet funnet en stor flaske med hydrogenperoksid av høy konsentrasjon, to mindre flasker av det samme stoffet, aceton, to liter med flytende veske og mel.

Dette er hovedingrediensene for å lage acetonperoksidbombe, også omtalt som «Satans mor».

Les også: Bomben «alle» kan lage på kjøkkenbenken

– Jeg kan si lite i detalj om dette, men jeg kan si følgende om det som er funnet: I enhver familie tror jeg det vil finnes enkelte bestandeler til den type virksomheter som man ville blitt spurt om hvis man hadde havnet i samme situasjon som han, hevder Sjødin overfor tv2nyhetene.no.

– Hvorfor skal dette ha blitt oppbevart i en kjeller?

– Det er helt naturlig at det er en type stoff som man ikke nødvendigvis har i kjøkkenskapet.

PST mener dette og andre funn viser at den siktede 37-åringen, sammen med de to andre siktede, hadde planer om å lage en bombe.

– Hvordan har din klient forklart seg om dette i avhør?

– Jeg kan ikke gå inn på detaljer om hva som ble sagt, men det sier seg selv at han ikke bekreftet PST sine antagelser, sier Sjødin.

Les også: Siktet kurder: – Jeg har aldri hatt noe med terror å gjøre

Kjent hverandre i ti år

Avhøret skal i hovedsak ha handlet om Bujaks liv og bakgrunn.

Bujak flyktet fra Irak til Norge i 1999, og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag. Han har nå permanent oppholdstillatelse.

Han bodde en tid i Førde og det var da han var på besøk i Bergen at han traff uigur-kineseren Mikael Davud (39), som PST mener er den antatte hovedmannen i saken.

Etterforskerne mener 39-åringen har hatt kontakt med personer som har tilknytning til al-Qaida.

Bujak hevder han ikke kjenner den tredje terrorsiktede, usbekiske David Jakobsen (31).

Fengslingsmøte fredag

Politiet kommer trolig ikke til å gjennomføre flere avhør av Bujak før fredagens fengslingsmøte.

– Han har ikke tatt stilling til om han bli fengslet eller ikke, men vil selvagt forsøke å bli løslatt, sier advokat Arvid Sjødin.

– Han vil nok si det same som han har sagt under avhør: «Dette har jeg ingenting med».

De to andre siktede i saken ble mandag varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav to av ukene er i full isolasjon.