Det er britiske forskere som hevder og tror at de nå har funnet svaret på en av de store gåtene i evolusjonen. Hva som kom først - høna eller egget?

Engelske og skotske forskere hevder de har funnet svaret på gåten.

Protein kontrollerer utviklingen

Konklusjonen er at det var kyllingen, avkommet til høna, som kom først. Begrunnelsen er at de har funnet et protein i kyllinger som brukes til å produsere egg.

– Det har lenge vært en mistanke om at egget kom først, men nå har vi det vitenskapelige beviset på at det faktisk var kyllingen som kom først, sier doktor Colin Freeman ved Sheffield University som har ledet forskningsprosjektet.

Forskerne brukte en superdatamaskin ved navn HECToR til å undersøke et eggeskall. Resultatet er at forskerne kunne se hva som fikk proteinet i kyllingen til å starte eggproduksjonen.Proteinet er bare funnet...inne i kyllingen og har betegnelsen ovocledidin-17 (OC-17).

Kan bidra til utvikling av materialer

Dette er altså bevis nok for forskerne at det var kyllingen som kom først.

Dr. Freeman og kolleger fra Edinburgh's Warwick University uttaler til nettavisen The Metro at proteinets koblinger til egg har vært kjent tidligere, men det er første gang de har kunnet overvåke og se hvordan proteinet styrer prossessen.

Motivasjonen til å finne svaret på dette mysteriet er ikke bare å stagge nysgjerrigheten. Forskerne mener svarene også kan bidra til ny kunnskap om å produsere nye materialer.

Det forskerne ennå ikke har klart å finne ut av, er hvor kyllingen kommer fra.

LES OGSÅ: Verpesjuke høner legger for mange egg