Radioshack's Lance Armstrong (Foto: BOGDAN CRISTEL/Reuters)
Radioshack's Lance Armstrong (Foto: BOGDAN CRISTEL/Reuters)

Nettet snører seg rundt Armstrong

Dopinganklagene gjør at vitner nå kalles inn for å forklare seg under ed.

Etterforskningen av Lance Armstrong og en rekke andre sykkelpersonligheter tiltar i styrke etter de ferske anklagene fra Floyd Landis.

The New York Times melder at flere vitner nå er stevnet for å forklare seg under ed for en storjury. Skulle noen av disse bli tatt i løgn under ed i en føderal etterforskning, som saken er blitt, betyr det sannsynligvis fengselsstraff. Det var løgn under ed som gjorde at friidrettssjernen Marion Jones måtte sone en seks måneder etter dopingetterforskningen mot henne.

Armstrong, manager Johan Bruyneel, George Hincapie og flere andre som syklet for US Postal i perioden 2000 til 2005 er anklaget for systematisk doping. Etterforskningen ledes av Jeff Novitzky, som er USAs ledende etterforsker i antidopingsaker. Han samarbeider blant annet med det internasjonale antidopingbyrået Wada og Interpol.

To ryttere, som sykler årets Tour de France og som var på laget til Armstrong, skal allerede ha forklart seg om dopingbruk for Novitzky. Tidligere syklist og doper Tyler Hamilton er sannsynligvis en av dem som skal forklare seg. Han har sagt at han er villig til å samarbeide.

Armstrong og de andre har avvist anklagene fra Landis og mener at han ikke har troverdighet. Landis er tidligere tatt for doping, men benektet det hele i flere år før han endelig sa sannheten.