Alexander-Rybak
Alexander-Rybak

Frykter identitetstyveri av Rybak skal ende i overgrep

Over 500 falske profiler har stjålet Alexander Rybaks navn på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med over 500 falske profiler på nettstedet Facebook, er Alexander Rybak kanskje den som er mest plaget av identitetstyveri blant norske kjendiser.

Det verste er når folk med skumle hensikter stjeler identiteten hans for å komme i kontakt med unge gutter og jenter.

Noen av bildene som brukes på de falske profilene er private, og viser «Grand Prix»-vinneren i bar overkropp og kun iført badetøy.

Profilene gir seg ut for å være Rybaks private - og flere av dem har oppnådd kontakt med fans og beundrere som tror de snakker direkte med Rybak selv.

Slik er det ikke.

(artikkelen fortsetter under bildet)

RYBAK1

Advarer fansen mot å være naive

Nå advarer Alexanders støtteapparat og manager mot at unge mennesker kan bli lurt - og avslører samtidig at de må ta daglige grep for å minske skadene rundt alle de falske profilene.

I verste fall kan en voksen person utgi seg for å være Rybak for å oppsøke barn på Facebook.

– Det har poppet opp mange falske profiler med folk som stjeler Alexanders identitet. Vi jobber kontinuerlig med å få blokkert og fjernet dem. Det verste er når folk med skumle hensikter stjeler identiteten hans for å komme i kontakt med unge gutter og jenter, sier Rybaks manager Kjell Arild Tiltnes til «God kveld Norge».

Jente holdt på å bli lurt

Han forteller at de har vært kjent med identitetstyveriene lenge og at det startet allerede før den norske «Melodi Grand Prix»-finalen vinteren 2009.

– Det har vært tilfeller der ei jente ble lurt og holdt på å møte en hun trodde var Alexander. Vi er en gruppe som jobber med å stoppe dette, spesielt på Facebook. Vi rapporterer tilfellene og de er forholdsvis flinke til å ta grep. Det er en daglig prosess det siste halvannet året, sier han.

«God kveld Norge» har gått gjennom en rekke av de falske profilene.

Til tross for tiltakene fra Rybaks hjelpere, eksisterer det over 500 falske profiler.

– For å stå best mulig rustet har vi rekruttert flere fremmedspråkelige som hjelper oss; en russisk, tysk, rumensk, gresk og tyrkisk. Det er de som kaller seg Rybaks «facebookies». De mest kompente av dem har vi betrodd administratorrettigheter. Slik får vi bukt med dette til et visst nivå på flere språk, forklarer Tiltnes.

Har ikke gått ut over liv og helse

Til tross for den massive mengen med falske profiler har ikke Rybaks manager hørt om episoder der det har gått galt.

– Det har vært mange kjedelige episoder, men det har ikke gått ut over liv og helse for noen og det er bra.

Tiltnes forteller at Alexander noen ganger selv også skriver meldinger på nettsamfunnet, men da bare på sin private konto eller på den offisielle.

– Han er i studio nå og spiller inn russiske låter til det russiske albumet. Han øver også sammen med Bettan til showet på Hotell Klubben i Tønsberg, så han holder på morgen til kveld med jobben sin.