FENGSLES: David Jakobsen (31) ble mandag varetektfengslet av Oslo tingrett i samsvar med begjæringen fra politiet. (Foto: SCANPIX NORWAY/Reuters)
FENGSLES: David Jakobsen (31) ble mandag varetektfengslet av Oslo tingrett i samsvar med begjæringen fra politiet. (Foto: SCANPIX NORWAY/Reuters)

Terrorsiktede varetektfengsles i fire uker

To av de tre terrorsiktedede mennene ble varetektsfengslet av Oslo tingrett mandag kveld.

Usbekeren David Jakobsen (31) og uiguren Mikael Davud (39) er varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett. Kjennelsen kom i 21-tiden mandag kveld etter at fengslingsmøtene mot de to hadde pågått siden tidlig ettermiddag.

De to er ilagt full isolasjon med brev og besøksforbud for de to terrorsiktede mennene. Påtalemyndigheten hadde bedt om åtte ukers varetekt for de to siktede i Oslo tingrett, men fikk ikke rettens medhold i det. Begge de to siktede begjærte løslatelse.

Jakobsen og Davud ble pågrepet torsdag i forrige uke i koordinerte aksjoner utført av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Sammen med en tredje siktet, den 37 år gamle irakiske kurderen Shawan Sadek Saeed Bujak, er de siktet for å ha planlagt terrorhandlinger mot mål på norsk jord.

PST har siden ifjor overvåket de tre siktede og etterforskningen har vært et samarbeid med blant andre amerikanske FBI.

Det var torsdag forrige uke at Jakobsen og Davud ble pågrepet av PST i Norge, mens den 37 år gamle irakiske kurderen ble pågrepet i Tyskland. Han ventes utlevert til Norge i løpet av uken.