I NEW YORK: Statsminister Jens Stoltenberg er i New York for å lede et møte i FNs klimagruppe. (Foto: TV 2)
I NEW YORK: Statsminister Jens Stoltenberg er i New York for å lede et møte i FNs klimagruppe. (Foto: TV 2)

Stoltenberg vil ha møte med FBI om terror

Statsminister Jens Stoltenberg er i New York.

Stoltenberg er mandag i New York for å lede et møte i FNs høynivågruppe for finansiering av klimatiltak. Samtidig ønsker Stoltenberg å få til et møte med amerikanske FBI.

Bakgrunnen for ønsket om et møte er at Stoltenberg ønsker å få vite mer om metodene amerikanske FBI bruker i etterforskningen av terrorsaker.

– Det er justisminister Knut Storberget som har anbefalt å få til et møte med FBI. Nå er det ikke sikkert det blir tid til det i programmet mitt, men hvis det blir det så er det nyttig å bli informert av dem, sier Stoltenberg til TV 2 i New York.

LES OGSÅ: PST: Bekrefter terrorplaner på norsk jord

Har fulgt etterforskningen tett

Hvis møtet går i orden er planen at Stoltenberg skal møte FBI tirsdag ettermiddag lokal tid.

VIL MØTE FBI: Statsminister Jens Stoltenberg er i New York for å lede et møte i FNs klimagruppe, men ønsker samtidig å møte representanter fra FBI for å lære mer om terroretterforskning. (Foto: TV 2)
VIL MØTE FBI: Statsminister Jens Stoltenberg er i New York for å lede et møte i FNs klimagruppe, men ønsker samtidig å møte representanter fra FBI for å lære mer om terroretterforskning. (Foto: TV 2)
– Han vil først og fremst bli orientert om generell terroretterforskning, ikke spesielt om den pågående saken som norsk politi nå etterforsker i samarbeid med blant andre amerikansk politi, sier TV 2s reporter i New York, Elin Sørsdahl.

Da PST offentliggjorde at tre terrormistenkte var pågrepet torsdag morgen, avbrøt han umiddelbart ferien og holdt en pressekonferanse sammen med justisminister Knut Storberget. Sammen slo statsministeren og statsråden fast at heller ikke Norge er unntatt faren for terrorangrep.

Både Storberget og Stoltenberg skal helt siden startfasen av etterforskningen ha vært informert om overvåkingen av de tre terrormistenkte mennene i Norge. Også medlemmene av Regjeringens sikkerhetsutvalg har blitt holdt orientert.

– Terrorplaner mot norske mål

Justisministeren hevdet at det norske folk aldri var i fare i forkant av pågripelsene. Storberget understreket også at PST ikke mener at det generelle trusselbildet i Norge blir vesentlig understreket av torsdagens pågripelser.

Mens fengslingsmøtet mot de to terrormistenkte mennene som ble pågrepet i Norge pågikk i Oslo, bekreftet PST at det forelå reelle planer om at det skulle utføres et terrorangrep mot norske mål.

Politiet ba om fengsling og full isolasjon av den 39 år gamle uiguren og den 31 år gamle usbekeren som begge er siktet for planlegging av terrorhandlinger, da fengslingsmøtene startet i Oslo tingrett klokken 13 mandag ettermiddag.

Fengslingsmøte

Det var torsdag i forrige uke at tre menn med opphold i Norge, en av dem med norsk statsborgerskap, ble arrestert av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). To av dem ble arrestert i Oslo-området, mens den tredje ble arrestert av tysk politi i byen Duisburg, nord i landet.

Mandag ble de to som ble arrestert i Norge, en 31 år gammel usbeker og en 39 år gammel uigur, fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Den terrorsiktede kurderen (37) som ble pågrepet i Tyskland, ble varetektsfengslet av forhørsretten i Frankfurt allerede på fredag.

LES OGSÅ: Her blir 37-åringen tatt av tysk spesialpoliti