IKKE GRUNNLAG FOR FENGSLING: Forsvareren til terrorsiktet usbeker, Kjell T. Dahl, vil be om at 31 åringen settes fri under fengslingsmøtet mandag.
IKKE GRUNNLAG FOR FENGSLING: Forsvareren til terrorsiktet usbeker, Kjell T. Dahl, vil be om at 31 åringen settes fri under fengslingsmøtet mandag.

Terrorsiktet 31-åring vil be om løslatelse

Politiet derimot krever full isolasjon for den 31-årig usbekeren og en 39-åring under fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både 31-åringen og en 39 år gammel norsk statsborger med uigurisk bakgrunn er siktet for terrorplanlegging.

Under fengslingsmøtet som starter klokken 13 mandag ettermiddag, vil politiet be om varetektsfengsling og full isolasjon for de to mennene som ble arrestert i Oslo i forrige uke.

– Håper på løslatelse

Begge de siktede nekter straffskyld.

– Vi har fått varsel om at det blir begjært fire ukers fengsling med full isolasjon og medieforbud. Han vil begjøre seg løslatt, og vi håper at han blir løslatt. Slik som fakta i saken er presentert så langt så mener jeg det ikke er grunnlag for skjellig grunn til mistanke, sier usbekerens advokat Kjell T. Dahl til TV 2.

Den 39 år gamle mannen, som er norsk statsborger, er av politiet utpekt som hovedmannen bak de påståtte terrorplanene.

– Hvis retten finner at det er skjellig grunn til mistanke, og at etterforskningen kan bli skadelidende hvis han blir løslatt, så vil retten sannsynligvis fengsle ham, sier 39-åringens forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn til TV 2.

– Etter fengslingsmøtet vet jeg mer fordi da har jeg fått anledning til å sette meg inn i de dokumenter som jeg da får tilgang på.

Les også: PST bekrefter: Terrormistenkte har al-Qaida-tilknytning

(Saken fortsetter under)

440707

– Ønsker å forklare seg for åpen rett

Politiet har begjært fengslingsmøtet for lukkede dører. Til Aftenposten.no sier imidlertid usbekerens advokat Kjell T. Dahl at 31-åringen ønsker åpen rett og at han derfor ikke ville hatt noe imot å forklare seg med pressen til stede.

– Han er klar til å slåss for løslatelse. Han stiller seg uforstående til terroranklagene og erkjenner ikke straffskyld, sier Dahl.

Ifølge advokaten skal 31-åringen ha reagert sterkt på at VG har brukt bilde av ham på forsiden. Han beskriver mannen som en veldig hyggelig fyr.

– Enkelte medier fremstiller ham som en monster, som en slags blanding mellom ayatolla Khomeini og Saddam Hussein, men han er en velstelt moderat muslim med piquetskjorte, sier Dahl.

Terrormål: Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil mandag legge frem noen av bevisene de skal ha mot de terrorsiktede, og forsvarerene får for første gang vite hva som er grunnlaget for siktelsene.

PST mener de to mennene, og en 37-årig kurder som sitter fengslet i Tyskland, hadde planer om å lage en eller flere peroksidbomber hjemme. Sprengstoffet, som omtales som «Satans mor», er ofte brukt av selvmordsbombere og kan lett fremstilles ved kjøkkenbenken.

Les også:
– PST byttet ut bombekjemikalier med ufarlig væske

Selvmordsangrep

Ifølge PST hadde de tre terrorsiktede planer om et selvmordsangrep på norsk jord. Konkrete mål skal imidlertid ikke ha vært valgt ut.

Den terrorsiktede 37-åringen, som sitter fengslet i den tyske byen Frankfurt, skal i avhør først når han kommer tilbake til Norge.

– Han har samtykket til å bli utlevert til Norge, så da gjenstår det få formaliteter før han sitter på et fly til Oslo, sa 37-åringens forsvarer, Arvid Sjødin, til TV 2 søndag.

Les også: Siktet kurder: – Jeg har aldri hatt noe med terror å gjøre