UENIGE: Justisminister Knut Storberget vil ha ny vurdering av sikkerhetssituasjonen i Somalia. Det liker ikke UNE.  (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)
UENIGE: Justisminister Knut Storberget vil ha ny vurdering av sikkerhetssituasjonen i Somalia. Det liker ikke UNE. (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)

Storberget kan ha bremset overvåking av terrorsiktede

Ville stanse romavlytting.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En instruks fra justisminister Knut Storberget (Ap) om å stanse forebyggende romavlytting i alle pågående saker kan ha bremset overvåkingen av de tre siktede i den nye terrorsaken.

Grunnlovsstridig

Etter at PST hadde innledet overvåking av de tre terrorsiktede, ble etterretningstjenesten pålagt å stanse alle iverksatte forebyggende romavlyttinger.

Dette fordi et regjeringsoppnevnt utvalg i juni i fjor leverte en innstilling der flertallet mente at slik romavlytting var i strid med grunnloven, skriver Aftenposten.

Bare elleve dager etter at innstillingen ble lagt fram, forbød justisministeren slik romavlytting. PST ble pålagt «å suspendere eventuelle forebyggende romavlyttingssaker av privat bolig som det er gitt tillatelse til å iverksette, og ikke fremme nye begjæringer om bruk av slik metode».

Les også: Siktet kurder: – Jeg har aldri hatt noe med terror å gjøre

Påvirket etterforskningen

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST bekreftet i fjor at instruksen fikk betydning for pågående saker, og en av disse pågående saker kan ha vært terrorsaken hvor de tre siktede på dette tidspunktet allerede skal ha vært i PSTs søkelys. Da de tre ble pågrepet torsdag, hadde romavlyttingen vært forbudt i over ett år.

PST var uenig i utvalgets innstilling. Daværende fungerende PST-sjef Maria Collett Sælør satt i utvalget og tilhørte mindretallet som ville tillate slik avlytting.

PST vil ikke kommentere Aftenpostens opplysninger. (©NTB)