TERRORSIKTET: Den terrorsiktede 37-årige irakiske kurderen nekter for å ha gjort noe galt.  (Foto: Olav Øygard/Firda)
TERRORSIKTET: Den terrorsiktede 37-årige irakiske kurderen nekter for å ha gjort noe galt. (Foto: Olav Øygard/Firda)

Siktet kurder: – Jeg har aldri hatt noe med terror å gjøre

Den terrorsiktede 37-årige irakiske kurderen som ble pågrepet i Tyskland torsdag, hevder terror for ham er utenkelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TERRORSIKTET: Den terrorsiktede 37-årige irakiske kurderen nekter for å ha gjort noe galt. (Foto: Olav Øygard/Firda)

Nå sitter 37-åringen varetektsfengslet i Frankfurt i påvente av en utlevering til Norge.

Den terrorsiktede familiemannen stiller seg helt uforstående til siktelsen fra PST, som går på at han skal ha planlagt en terroraksjon sammen en uigur-kineser (39) og en usbeker (31).

– Jeg stiller meg uforstående til anklagene, og har aldri hatt noe med terror å gjøre. Jeg forlot nettopp mitt hjemland Irak på grunn av terroren som er der, har 37-åringen sagt til sin advokat, Arvid Sjødin får TV 2 opplyst.

Les også: PST bekrefter: Terrormistenkte har al-Qaida-tilknytning

– Forstår ingenting

Sjødin snakket søndag formiddag med sin klient for første gang siden 37-åringen ble arrestert i en dramatisk aksjon i bydelen Meiderich i Duisburg i Tyskland torsdag morgen.

Advokaten sier til TV 2 Nyhetene at 37-åringen understreker at han er uskyldig, og at han aldri har gjort eller tenkt på å gjøre noe galt.

– Han forstår ingenting. Han sier at han aldri har gjort noe galt på de elleve årene han har vært i Norge, og at han heller ikke har tenkt å gjøre noe galt fremover.

Les også:
Terrorsiktet 37-åring tatt av tysk spesialpoliti
Iraker (37) hevder han var på ferie i Tyskland

Snarlig utlevering til Oslo

37-åringen har siden pågripelsen torsdag blitt varetektsfengslet i Tyskland.

– Han synes det er vondt å sitte i fengselet i Tyskland, og oppfatter at adskillelsen fra familien er forferdelig vond. Han sier likevel at han blir behandlet med respekt i fengselet, forteller Sjødin til TV 2.

Ifølge advokaten vil 37-åringen mest sannsynlig bli sendt til Norge i løpet av uken.

– Han har samtykket til å bli utlevert til Norge, så da gjenstår det få formaliteter før han sitter på et fly til Oslo.

Sjødin forteller at han verken har spurt sin klient om han kjenner de to andre siktede eller om han kjenner til de omtalte kjemikaliene.

– Skulle fjerne rust

PST mener de tre siktede hadde planer om å lage en eller flere peroksidbomber hjemme. Sprengstoffet, som omtales som «Satans mor», er ofte brukt av selvmordsbombere og kan lett fremstilles ved kjøkkenbenken.

Les også:
PST byttet ut bombekjemikalier med ufarlig væske
Bomben «alle» kan lage på kjøkkenbenken

I avhør søndag har politiet konfrontert de to terrorsiktede mennene på henholdsvis 31 og 39 år med kjøp av kjemikalier som kan brukes til å lage bomber. Den terrorsiktede 39-åringen skal ha hevdet at stoffet skulle brukes til å fjerne rust på en bil.

– Min klient har svart på de spørsmålene han har fått. Det har til dels vært detaljerte spørsmål rundt konkrete forhold, sier advokat for terrorsiktet 39-åring, Carl Konow Rieber-Mohn, til TV 2.

– Han har blitt spurt om disse kjemikaliene. Jeg kan ikke kommentere hans rekajson på det, men si at han har svart på de spørsmålene han har fått på en rolig måte og gitt en grei forklaring.

Mandag blir 39-åringen og den medsiktede 31-åringen fremstillt for varetektsfengsling.

Den 37 år gamle irakiske kurderen ble pågrepet i en leilighet i Duisburg. Her er politistyrker utenfor stedet mannen bodde. (Foto: xtranews.de)