spill_split
spill_split

Færre nordmenn har spilleproblemer etter automatforbudet

Antallet nordmenn med spilleproblemer er betydelig redusert etter at de gamle spilleautomatene ble erstattet med «snillere» terminaler fra Norsk Tipping.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rykende fersk rapport gir mange norske politikere sjelefred.

For nå slår skandinavias største forskningsorganisasjon fast at tallet på nordmenn med spilleproblemer raskt er på vei ned.

– Av de som spilte på spilleautomater da forbudet trådte i kraft så var det halvparten som sluttet å spille. Den andre halvparten sluttet ikke å spille. De spilte like mye eller til og med mer, sier Anita Øren, prosjektleder i Sintef Helse til TV 2 Nyhetene.

– Friskmelder spillemarkedet

Blinkende og fristende automater på hvert gatehjørne ble et stort problem for mange. I mange år slåss politikerne mot spilleautomatene de selv hade vedtatt. Nå er de gamle, aggressive automatene borte og regjeringen går langt i å friskmelde det norske spillmarkedet.

NY RAPPORT: Slår fast at tallet på nordmenn med spilleproblemer raskt er på vei ned.  (Foto: TV 2)
NY RAPPORT: Slår fast at tallet på nordmenn med spilleproblemer raskt er på vei ned. (Foto: TV 2)

– Undersøkelsen viser at veldig mange av de som før hadde problemer med spilleautomatene nå oppgir at de har fått bedre økonomi, mer tid til venner og familie og i hele tatt ett bedre liv og det er veldig positivt, sier Roger Remme Solheim (Ap) som er konstituert statssekretær i Kulturdepartementet.

– Kan bevege seg fritt

– De sier jo at takket være spilleautomatforbudet så kunne de bevege seg fritt i det offentlige rom. De kan gå på butikken uten å føle suget og tiltrekkingen til spilleautomatene, sier Anita Øren.

Det er ikke meldt om problemer med de «snille automatene». Så er også inntektene til gode formål betydelig redusert.

– I det her tilfellet så var ulempene så store med spilleautomatene at det forsvarte til gangs det tapet som mottakerne måtte lide, sier Remme Solheim.