Nabo til terrorsiktet: – Det er veldig skremmende

Bor to etasjer over den terrorsiktede 39-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en blokk bare noen hundre meter fra Oslo universitetssykehus Ullevål, bodde den 39 år gamle mannen med uigurisk bakgrunn, som PST mener er lederen av den antatte norske terrorcellen. Ifølge VG, mener PST at han i denne leiligheten oppbevarte bombemateriell til al-Qaidas første aksjon på norsk jord.

TV 2 har snakket med kvinnen som bor bare to etasjer over den terrorsiktede 39-åringen.

– Veldig ubehagelig, og veldig skremmende. Jeg har ikke ord for det engang, sier naboen til TV 2 Nyhetene.

Selvmordsangrep

PST mener de tre siktede hadde planer om å lage en eller flere peroksidbomber hjemme, som ofte er brukt av selvmordsbombere.

TV 2 Nyhetene får opplyst at en av teoriene til PST er at en eller flere av de terrorsiktede kan ha hatt planer om et selvmordangrep i Norge. Sprengstoffet som omtales som «Satans mor» kan lett fremstilles på kjøkkenbenken, og bare et trykk med en finger kan få det til å detonere.

Men PST mener det ikke var fare for at de siktede ville lykkes med å lage en bombe. Det er fordi politifolk hadde byttet ut et av stoffene som de siktede hadde kjøpt inn, med et ufarlig stoff.

Skjult kamera

I tillegg skal PST i all hemmelighet ha installert videokameraer i leiligheten til den antatte hovedmannen, slik at de kunne følge mannens bevegelser.

Mandag blir 39-åringen og en medsiktet 31-åring fremstilt for varetektsfengsling.

– Han benekter straffskyld, og stiller seg helt uforstående til det han er siktet for, sier 39-åringens forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn.

– Bør holde kjeft

Rieber-Mohn er mektig irritert over lekkasjene som er gitt til mediene de siste dagene. Selv hevder han at forsvarerne sitter på minimalt med informasjon.

– Hvis dette ikke er lekkasjer som har kommet fra PST bevisst, så er det i alle fall en medarbeider hos dem som har skaffet seg en god ekstrainntekt, sier han til NTB.

Han krever nå en endring i PSTs håndtering av saken.

– For det første bør PST holde kjeft, og informere forsvarerne før de informerer pressen, og for det andre bør man snarest gå ut og dementere dersom opplysningene som har kommet fram i mediene er feil, sier han.