SPAREBØSSE: I denne krukken ligger det over 52.000 mynter som  ble funnet av skattejegeren Dave Crisp. (Foto: Somerset County Council/Ap)
SPAREBØSSE: I denne krukken ligger det over 52.000 mynter som ble funnet av skattejegeren Dave Crisp. (Foto: Somerset County Council/Ap)

Skattejeger fant 52.000 mynter med metalldetektor

Fant nedgravd krukke med 52.000 mynter fra det tredje århundre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hobby-skattejegeren Dave Crisp gjorde sitt livs funn tidligere i år da han var ute med metalldetektoren sin på et jorde nær landsbyen Frome sørvest i England.

I første omgang fant Crisp 21 mynter, men han skjønte straks at det kun var toppen av isfjellet.

Under bakken lå det en svær krukke som var stappfull av mynter.

Fikk hjelp av arkeologer

Crisp, som til daglig jobber som kokk ved et sykehus, kontaktet lokale myndigheter som sendte arkeologer for å hjelpe til med å grave opp funnet.

– Dave gjorde alt rett. Han forsøkte ikke å grave opp alt selv. Dette er det største funnet noensinne i en enkelt krukke, og det nest største totalt i Storbritannia, sier Roger Bland ved British Museum.

Myntene, som stammer fra det tredje århundre, ble fraktet til British Museum i London der de ble renset og undersøkt. (Foto: Sang Tan/Ap)

I krukken, som veide 160 kilo, lå det over 52.000 mynter som ble fraktet til The British Museum i London der de ble renset og tatt bilde av.

Romersk general

Flere av myntene bærer et trykk av den romerske generalen Marcus Aurelius Carausius som styrte Storbritannia fra år 286 til år 293.

– Vi tror at den eller de som gravde dette ned ikke hadde planer om å komme tilbake for å hente det. Vi kan bare gjette hvorfor folk gravde ned skatter, noen gjorde det for å spare, andre fordi de fryktet invasjon. Kanskje det var et offer til gudene?, spør han.

Myntene har en antatt verdi på rundt én million dollar, som den heldige finneren må belage seg på å dele med eieren av jordet.

– Pokker, dette er stort!

– I dét jeg fant krukken ante jeg ikke hvor stort det var, men da arkeologene kom og begynte å grave tenkte jeg «Pokker, dette er stort!», sier Crisp til CNN.

Crisp gjorde funnet i april i år, men det ble ikke offentliggjort før denne uken. Senere i år skal det holdes en høring for å avgjøre om funnet går under den såkalte Treasure Act-loven, som kan hjelpe med å avgjøre verdien på funnet dersom en person eller en organisasjon ønsker å kjøpe myntene.