Den 37 år gamle irakiske kurderen ble pågrepet i en leilighet i Duisburg. Her er politistyrker utenfor stedet mannen bodde.  (Foto: xtranews.de)
Den 37 år gamle irakiske kurderen ble pågrepet i en leilighet i Duisburg. Her er politistyrker utenfor stedet mannen bodde. (Foto: xtranews.de)

Terrorsiktet 37-åring tatt av tysk spesialpoliti

Den kurdisk-irakiske mannen ble pågrepet av maskerte politimenn under familieferie i Duisburg. Fredag fremstilles han for varetektsfengsling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like etter klokken åtte torsdag morgen slo tysk politi til i bydelen Meiderich i Duisburg.

Sivile biler fra det tyske føderale politiet BKA omringet den norskregistrerte svarte Mercedesen, som 37-åringen, hans kone og parets to barn kjørte på familieferie til Tyskland.

Bevæpnede politifolk stormet deretter inn i leilighetsskomplekset der småbarnsfamilien var på ferie.

Se bilder øverst!

– Kastet ham på gulvet

Familien til den 37 år gamle irakeren var i ferd med å våkne da tysk politi slo til mot leiligheten.

– Jeg trodde det var tyver og ikke politi. De kom med våpen og var maskerte. Det var helt forferdelig, sier 37-åringens kone til TV 2 Nyhetene.

Sammen med sin mann var hun så vidt våken. De to barna lå fortsatt og sov.

Les også: Terrorsiktet iraker (37) hevder han var på ferie i Tyskland

En norskregistrert Mercedes ble tauet bort, og en leilighet ble også ransaket etter pågripelsen. (Foto: xtranews.de)

– De kastet min mann på gulvet og fanget han. Barna gråt. Jeg visste ikke at europeisk politi kan gjøre sånn sier hun tydelig preget.

37-åringens kone stiller seg helt uforstående til at mannen skal ha planlagt terrorhandlinger.

Politiet skal også ha satt bind for øynene på den irakiske kurderen. Mannen ble brakt til Frankfurt, hvor han vil fremstilles for varetektsfengsling fredag. Han er begjært utlevert til Norge.

Han vil trolig bli representert av advokat Arvid Sjødin, men det er foreløpig ikke klart når han kan kommer til Norge. 37-åringen kom til Norge i 1999 og fikk innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag.

Les også: – Heller ikke Norge er unntatt faren for terror

Velkoordinert aksjon

Aksjonen ble iverksatt i samarbeid mellom det tyske føderale kriminalpolitiet BKA, påtalemyndigheten i Frankfurt og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge, har PST bekreftet.

Nesten samtidig som 37-åringen ble pågrepet i Duisburg slo norsk politi til mot to menn i 30-årene i Oslo-området. De vil bli fremstilt for varetekt ved Oslo tingrett mandag.

Alle de tre som er pågrepet har utenlandsk opprinnelse, men oppholdstillatelse i Norge. Én av dem er norsk statsborger. Alle tre knyttes til al-Qaida-lederen Salah al-Somali.

I litt over ett år har PST drevet overvåkning av de terrorsiktede. I forrige uke ble PST varslet om at utenlandske medier var på saken - derfor måtte de aksjonere torsdag.