PRESSEKONFERANSE: PST sjef Janne Kristiansen holdt torsdag formiddag pressekonferanse om pågripelsene av tre terrormistenkte i Norge. (Foto: TV 2)
PRESSEKONFERANSE: PST sjef Janne Kristiansen holdt torsdag formiddag pressekonferanse om pågripelsene av tre terrormistenkte i Norge. (Foto: TV 2)

Terrorsiktede fremstilles for varetekt

To av de terrorsiktede mennene blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 37 år gamle irakeren som ble pågrepet i Tyskland, vil bli fremstilles for varetekt der fredag, opplyser informasjonssjef Martin Bernsen i PST i en pressemelding.

Fengslingsmøter lørdag og mandag

De to andre terrorsiktede mennene vil bli fremstilt for varetekt ved Oslo tingrett på mandag.

PST vil be om lukkede dører for fengslingsmøtet. De siktede vil trolig være til stede.

Nekter befatning med saken

31-åringens forsvarer, Kjell T. Dahl, opplyste til NTB torsdag at mannen nekter enhver befatning med saken. Han betegner også bevisene mot klienten som tynne.

Den 39 år gamle uighuren har fått oppnevnt en forsvarer, men ifølge informasjonssjef Martin Bernsen i PST ønsker advokaten foreløpig at hans navn ikke gjøres kjent.

Den 37 år gamle mannen som fremstilles i Tyskland er begjært utlevert til Norge. Han vil trolig bli representert av advokat Arvid Sjødin, men det er foreløpig ikke klart når han kan komme til Norge.

Langvarig etterforskning

Det var torsdag at tre personer ble siktet for forberedelser til terrorhandlinger. Alle tre er av utenlandsk opprinnelse, men én er norsk statsborger, og to har permanent oppholdstillatelse.

Personene har vært under etterforskning av PST i ett år, og de knyttes til al Qaida og avslørte terrorceller i USA og Storbritannia.

Har vært lenge i Norge

De tre pågrepne er: En mann i slutten av 30-årene med uigursk bakgrunn som kom til Norge på slutten av 90-tallet som kvoteflyktning og fikk innvilget norsk statsborgerskap i 2007.

En irak-kurdisk mann, også i slutten av 30-årene, som kom til Norge på slutten av 90-tallet og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag. Han har i dag permanent oppholdstillatelse i Norge.

En usbekisk mann i 30-årene som kom til Norge på begynnelsen av 2000-tallet som asylsøker. Denne ble avslått, men han fikk senere opphold i Norge på grunnlag av familiegjenforening.

Les også: PST bekrefter: Terrormistenkte har al-Qaida-tilknytning

(NTB/TV 2)