TRUSSELBILDET IKKE ENDRET:  PST sjef Janne Kristiansen understreket på en pressekonferanse torsdag at det norske folk ikke trenger å bekymre seg for terror.   (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
TRUSSELBILDET IKKE ENDRET: PST sjef Janne Kristiansen understreket på en pressekonferanse torsdag at det norske folk ikke trenger å bekymre seg for terror. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

PST byttet ut bombekjemikalier med ufarlig væske

De tre terrorsiktede mennene trodde de hadde alle ingrediensene de trengte for å fremstille en bombe.

TV 2 fortalte torsdag hvor lett det er å få tak i ingrediensene til å lage en dødelig bombe. En rask tur innom et apotek og en jernvarehandel - og for mindre enn 400 kroner - kan man i teorien skaffe seg det man trenger for å lage et solid smell. Det bekreftet også kjemiprofessor Leiv K. Sydnes ved Universitetet i Bergen.

Lurt på apoteket

Ett av stoffene de tre terrorsiktede mennene i 30-årene trengte for å lage bomben, er hydrogenperoksid. Det måtte de kjøpe på et apotek.

Da bestemte politiet seg for å benytte anledningen til å ufarliggjøre sprengstoffet, ifølge VGs opplysninger. Mennene fikk beskjed på apoteket om at væsken de trengte, måtte bestilles. Da de siktede kom tilbake og hentet hydrogenperoksidet de trengte, hadde PST byttet ut stoffet med en ufarlig væske som lignet på stoffet de ville kjøpe.

Etter at mennene hadde kjøpt inn bombeingrediensene, ble det stille.

I en koordinert aksjon ble de tre mennene pågrepet torsdag morgen. To av mennene på henholdsvis 39 og 31 år ble tatt i Oslo-området, men den tredje mannen ble pågrepet i den tyske byen Duisburg.

Avviser terroranklager

En talsmann for tysk påtalemyndighet bekreftet torsdag overfor tv2nyhetene.no at det var den 37 år gamle irakiske statsborgeren som ble pågrepet. Han hevdet han var på ferie i Tyskland.

37-åringens kone beskriver ektemannen som en hardt arbeidende mann, som foruten jobben holder seg hjemme med barna. Hun tror ikke noe på terror-anklagene.

– Jeg er sikker på at han ikke har noe med det å gjøre, sier hun. Hun utelukker likevel ikke at mannen kan ha blitt utnyttet, sier hun til TV 2.

Knyttes til al-Qaida-leder

De terrorsiktede knyttes til al-Qaida-lederen Salah al-Somali, og har vært holdt under oppsikt i mer enn ett år av amerikanske og norske myndigheter.

PST ønsket å fortsette etterforskningen av de tre, men måtte brått avslutte etter at de ble kjent med at det amerikanske nyhetsbyrået AP ville omtale etterforskningen.

PST skal ha hatt flere teorier om hvordan de siktede hadde tenkt å bruke den antatte bomben. En teori er at de siktede skal ha planlagt å smugle bombematerialet ut av landet og bruke det i et annet land. En annen teori er at bomben skulle benyttes i en terrorhandling i Norge.

De tre pågrepne er:

* Mann (39): Norsk statsborger, men med uigursk opprinnelse. Kom til Norge i 1999, og fikk norsk statsborgerskap i 2007.

* Mann (37): Irakisk statsborger. Kom til Norge i 1999, og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag. Han har permanent oppholdstillatelse.

* Mann (31): Usbekisk statsborger. Kom til Norge i 2002 som asylsøker. Søknaden ble avslått, men han fikk senere opphold på grunnlag av familiegjenforening. Han har nå permanent oppholdstillatelse i Norge.