bogen_montasje (Foto: SCANPIX / TV 2 / Montasje)
bogen_montasje (Foto: SCANPIX / TV 2 / Montasje)

Bomben «alle» kan lage på kjøkkenbenken

Med oppskriften tilgjengelig overalt på internett er det kanskje ikke så rart at terroristene selv kaller bomben «Satans Mor».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bombene de tre arresterte mennene skal ha planlagt å lage kan fremstilles med helt vanlige stoffer kjøpt i en malingsforretning.

Den såkalte skobomberen, Richard Reid, hadde skjult sprengstoffet i en sko, som han forsøkte å antenne i et fly over Atlanteren i desember 2001.

Umar Abdulmutallab gikk ett skritt lengre i destruktiv kreativitet da han sist jul gikk på et fly til Detroit med underbuksen full av stoffet. Forsøkene på å antenne det ble stanset av observante medpassasjerer.

Terroristene bak Londonbombene i 2005 benyttet også TATP, eller Acetonperoksid, som de hadde laget selv.

Oppskriften kan hvem som helst finne på internett.

Skremmende lett

I Norge i dag er det skremmende lett å få tak i ingrediensene, uten å få ubehagelige spørsmål. Det viste en en kjapp tur innom et apotek og en jernvarehandel i Bergen i dag.

– Dette er jo helt vanlige ting som folk bruker, forteller ekspeditør Espen Tveit Eik ved Nygårdsgaten maling og jernvare i det vi gjør våre innkjøp.

– Man tenker ikke over dette til vanlig, men nå når jeg er blitt oppmerksom på det vil jeg kanskje tenke litt ekstra over det, sier Eik.

Billig terror

For mindre enn 400 kroner kan man i teorien skaffe seg det man trenger for å lage et solid smell, bekrefter kjemiprofessor Leiv K. Sydnes ved Universitetet i Bergen.

– Dette lukter det eksplosiver av, slår han fast når TV 2 viser ham bæreposen med ingredienser.

Han er ikke overrasket over opplysningene om at de tre terrorarresterte skal ha planlagt å fremstille nettopp dette stoffet.

– Jeg er ikke overrasket når man tenker på hvor lett det er å gjennomføre slike aksjoner. Man behøver grunnleggende kunnskaper, kanskje. Og ikke det en gang. Og forsiktighet, sier han.

«Satans mor»

«Satans mor» har terroristene selv døpt stoffet, som trolig har krevd hundrevis av menneskeliv i bombeaksjoner over hele kloden.

– Jeg har hørt det. Og med de virkningene du kan få av en skikkelig sprengning med dette her, er det en god betegnelse, sier Sydnes.

I store kvanta er det en viss kontroll med hvem som kjøper slike stoffer, forteller kjemiprofessoren. Men selv mindre mengder har vist seg å kunne ha dødelig effekt. I følge enkelte kilder kan man oppnå en virkningsgrad på opptil 80 prosent av TNT, dersom fremstillingsprosessen er gjort riktig.

Sydnes mener likevel ikke en forsterket kontroll eller restriksjoner på salg av ingrediensene er veien å gå.

– Det er veldig vanskelig å gjøre, fordi dette er midler som brukes til mange ulike formål. Skal du begynne å kontrollere slikt får du et samfunn som er gjennomkontrollert ned til minste detalj. Dette er noe av prisen vi må betale for å ha et åpent demokrati.