HEVDER HAN VAR PÅ FERIE: Tysk føderalt politi pågrep torsdag morgen en terrorsiktet iraker (37) i Duisburg etter en henvendelse fra Politiets sikkerhetstjeneste.
HEVDER HAN VAR PÅ FERIE: Tysk føderalt politi pågrep torsdag morgen en terrorsiktet iraker (37) i Duisburg etter en henvendelse fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Terrorsiktet iraker (37) hevder han var på ferie i Tyskland

– Pågripelsen skjedde uten dramatikk, opplyser talsmann for påtalemyndigheten i Frankfurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen ble det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste har gått til aksjon og pågrepet tre menn som hadde planlagt en terroraksjon.

De terrorsiktede knyttes til al-Qaida-lederen Salah al-Somali, og har vært holdt under oppsikt i mer enn ett år av amerikanske og norske myndigheter.

To av dem ble pågrepet av PST i Oslo-området, mens en tredje er pågrepet i Tyskland i samarbeid med tysk politi.

– Pågrepet uten dramatikk

Under pressekonferansen torsdag ønsket ikke PST å si noe om hvem av de tre som ble pågrepet i Tyskland, men en talsmann for tysk påtalemyndighet bekrefter overfor tv2nyhetene.no at det var den 37 år gamle irakiske statsborgeren som ble pågrepet.

– En 37 år gammel irakisk mann ble pågrepet litt før klokken 08.30 torsdag morgen i byen Duisburg. Han ble, ut fra det jeg har fått opplyst, pågrepet uten dramatikk av tjenestemenn fra det føderale politiet BKA, sier statsadvokat Günter Wittig hos påtalemyndigheten i Frankfurt til tv2nyhetene.no.

– Sa han var turist

– Han har forklart at han var i Tyskland som turist, sier statsadvokat Wittig som ikke ønsker å kommentere hvilke spaningstiltak som var iverksatt før pågripelsen fant sted.

Øyenvitner til pågripelsen forteller til Der Westen at mannen ble overmannet på åpen gate, foran en barnehage.

En leilighet og en Mercedes med norske kjennetegn ble gjennomsøkt etter pågripelsen.

Wittig sier at ut fra det han har fått opplysninger om, var 37-åringen ikke bevæpnet da han ble pågrepet.

Irakeren (37) kom til Norge i 1999, og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag. Han har permanent oppholdstillatelse.

Møtested for radikale islamister

Den lille nordtyske byen Duisburg har lenge vært kjent som et møtested for radikale islamister.

Personer som har vært tilknyttet al-Taqwa-moskeen skal ha hatt kontakt med tre av selvmordsaksjonistene som deltok i terrorhandlingene 11. september 2001 – Marwan al-Shehhi, Ziad Jarrah og Ramzi Binalshibh fra den såkalte Hamburg-cellen.