PK
PK

– Heller ikke Norge er unntatt faren for terror

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget avbrøt sommerferien for å holde pressekonferanse om pågripelsene av tre terrormistenkte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 13.30 torsdag ettermiddag holdt de en pressekonferanse på Statsministerens kontor.

– Kan bli utsatt for terror

– Denne saken er en påminnelse om at heller ikke Norge er unntatt for faren for å bli utsatt for terror, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Han ønsket likevel å understreke at Norge er et trygt land å bo i, og at politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) følger de elementene som kan utgjøre en fare for menneskers sikkerhet.

Les også: Terrormistenkte har al-Qaida-tilknytning

Se pressekonferansen i videovinduet over

Det var like før klokken ni torsdag morgen PST gikk til aksjon og pågrep tre menn i 30-årene. To menn ble pågrepet av PST i Oslo-området mens en tredje er pågrepet i Tyskland i samarbeid med tysk politi.

Både Stoltenberg og Storberget var tydelige på å understreker at saken er under etterforskning, og at skyldspørsmålet ikke er avgjort.

Visste om overvåkingen

Statsministeren opplyste at både ham selv og justisminsteren hadde blitt holdt orientert om utviklingen av saken i løpet av etterforskningen. Også medlemmene av Regjeringens sikkerhetsutvalg har blitt holdt orientert.

Da justisministeren i mai i år redegjorde for den nasjonale trusselvurderingen i Norge, siktet han til gruppen som torsdag ble arrestert.

– I nasjonal trusselvurdering står det blant annet at myndighetene har kjennskap til enkelte miljøer i Norge som er inspirert av ekstrem islamisme, og som kan planlegge terroraktivitet, utdypet han.

Det ble dermed tatt høyde denne saken i PSTs vurdering av det generelle trusselbildet i Norge.

– Å bekjempe terror er viktig for regjeringen. Vi setter ytringsfriheten høyt og man må tåle ulike meninger i et fellesskap. Men vi har ingen toleranse for at mennesker ønsker å bruke vold og terror for å nå sine mål. Terror skaper utrygghet og frykt, sier Stoltenberg.

– Ikke endret trusselbilde

Justisministeren hevdet at det norske folk aldri var i fare i forkant av pågripelsene. Storberget understreket også at PST ikke mener at det generelle trusselbildet i Norge blir vesentlig understreket av torsdagens pågripelser.

– Samtidig blir det fortsatt påpekt at at bildet i Norge gradvis blir mer likt det vi ser i land der terroraksjoner har blitt gjennomført eller forsøkt gjennomført, sier justisministeren.

Både Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget har avbrutt ferien etter at PST gikk til aksjon og pågrep tre menn for terrorplanlegging i Norge.