PRESSEKONFERANSE: PST sjef Janne Kristiansen holdt torsdag formiddag pressekonferanse om pågripelsene av tre terrormistenkte i Norge. (Foto: TV 2)
PRESSEKONFERANSE: PST sjef Janne Kristiansen holdt torsdag formiddag pressekonferanse om pågripelsene av tre terrormistenkte i Norge. (Foto: TV 2)

PST bekrefter: Terrormistenkte har al-Qaida-tilknytning

Alle de tre som er pågrepet for terrorplanlegging har utenlandsk opprinnelse, men oppholdstillatelse i Norge. Én av dem er norsk statsborger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før klokken ni torsdag morgen gikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til aksjon og pågrep de tre mennene i 30-årene. To menn ble pågrepet av PST i Oslo-området mens en tredje er pågrepet i Tyskland i samarbeid med tysk politi.

– Terrorforbund

De terrorsiktede knyttes til al-Qaida-lederen Salah al-Somali, sier en ikke navngitt amerikanske tjenestemann til nyhetsbyrået AP. Al-Somali har ifølge AP tidligere vært ansvarlig for planlegging av terrorangrep over hele verden.

PST vil foreløpig ikke si noe om hva som var målet for terroraksjonene.

– PST har i dag pågrepet tre personer som er siktet for å ha inngått et terrorforbund og for å ha planlagt å gjennomføre en terroraksjon. Vi mener denne gruppen har hatt forbindelse til personer i utlandet som kan knyttes til al-Qaida og til personer som inngår i etterforskningssaker i andre land, blant annet USA og Storbritannia, sier PST-sjef Janne Kristiansen.

Mennene er siktet etter paragraf 147a tredje ledd som har en strafferamme på tolv år. En eller flere av de pågrepne vil bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Se opptak av pressekonferansen i videovinduet øverst

– Al-Qaida-sjef planla operasjon

PST er svært tilbakeholdne med opplysninger rundt etterforskningen.

– Vi vurderer dette som en meget alvorlig sak. Men vi kan ikke gå inn på detaljer av hensyn til etterforskning, sier Kristiansen under PSTs pressekonferanse torsdag formiddag.

AP henviser til opplysninger fra tjenestemenn både i USA og Norge som ikke ønsker å bli navngitt. De forteller at de tre terrorsiktede forsøkte å bruke stoffet peroksid til å lage bomber.

Amerikanske etterforskere mener det samme stoffet skulle ha vært brukt i angrepene som var planlagt på T-banen i New York i fjor.

De tre pågrepne er:

* Mann (39): Norsk statsborger, men med uigursk opprinnelse. Kom til Norge i 1999, og fikk norsk statsborgerskap i 2007.

* Mann (37): Irakisk statsborger. Kom til Norge i 1999, og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag. Han har permanent oppholdstillatelse.

* Mann (31): Usbekisk statsborger. Kom til Norge i 2002 som asylsøker. Søknaden ble avslått, men han fikk senere opphold på grunnlag av familiegjenforening. Han har nå permanent oppholdstillatelse i Norge.

Det er ifølge Kristiansen ikke aktuelt med flere pågripelser.

(Saken forsetter under)

439556

– Måtte aksjonere

De tre pågrepne personene har vært holdt under oppsikt i mer enn ett år av amerikanske og norske myndigheter.

– Etterforskningen har som nevnt pågått i en periode, uten at jeg ønsker å si nøyaktig hvor lenge. Det har vært varierende intensitet i saken. Vi valgte å følge personene over tid. I terrorsaker er det svært ofte vanskelig å vite når man skal gå til pågripelse. Det er en avveining mellom å ha nok informasjon og sikre bevis, sier Kristiansen.

I forrige uke ble PST varslet om at utenlandske medier var på saken. PST valgte derfor å aksjonere torsdag.

– Tidspunktet for pågripelsen er påvirket av at vi i slutten av forrige uke fikk vi informasjon om at saken ville bli omtalt i internasjonal presse. En slik eksponering av saken kunne bli ødeleggende for etterforskningen. Vi har derfor ikke helt valgt tidspunktet selv, men mener vi har en solid sak, sier PST-sjefen.

Ifølge statsadvokat Jan Glent befant man seg fortsatt i en forberedende fase. Den nasjonale påtalemyndighet har fulgt saken like lenge som PST har etterforsket den.

– Det faktum at man måtte gå til pågripelse før det var ønskelig av etterforskningsmessige grunner, gjør at påtalemyndigheten ikke vil gi så mange opplysninger som vi ellers ville ha gjort, sier Glent.

– De tre er siktet for i en forberedelsesfase å ha inngått forbund om på et senere tidspunkt å begå en terrorhandling. Påtalemyndigheten er av den oppfatning at det per i dag er skjellig grunn til mistanke om at de tre har begått en slik overtredelse, sier statsadvokaten.

Terrortiltalte i New York knyttes til norske pågripelser

Det er ikke kjent om den planlagte terroraksjonen skulle skje på norsk jord. Mennene i 30-årene knyttes også til opprullingen av en terroraksjon som ble avverget i New York og England.

Amerikanske myndigheter offentliggjorde onsdag tiltalen mot fem menn, som planla en terroraksjon i New York. To av mennene som ble pågrepet av amerikanske myndigheter skal ha innrømmet at de planla et selvmordsangrep mot t-banen i New York.

– Trusselbildet er ikke endret

PST-sjefen understreker på pressekonferansen at det er svært få mennesker i Norge som kan knyttes til terrorvirksomhet, og at mennesker som planlegger, gjennomfører eller støtter terror hører til sjeldenhetene.

– Det er ingen grunn til at det norske folk skal gå rundt og være engstelige for terror, sier Kristiansen.

– Denne saken må vurderes for seg, og vi må være forsiktig med å generalisere på bakgrunn av disse arrestasjonene. Det generelle trusselbildet i Norge er ikke vesentlig endret på grunn av denne pågripelsen, slår hun fast.

Både statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget avbryter ferien sin og holder en pressekonferanse klokken 13.30 torsdag.

– Radikalisering i muslimske miljøer

PST har tidligere opplyst at de frykter at personer med bakgrunn fra terrorgrupper skjuler seg i Norge. I sin trusselvurdering som ble lagt frem tidligere i år påpekte PST at det foregår en radikalisering i norske, muslimske miljøer.

«Det pågår fremdeles radikalisering i enkelte av de ekstreme islamistiske miljøene i Norge. Noen få karismatiske lederskikkelser legitimerer og forherliger bruk av vold som et politisk virkemiddel, og oppfordrer andre til å støtte ekstreme islamistiske organisasjoner i utlandet», het det i trusselvurderingen.

I trusselvurderingen var de spesielt bekymret for de mange personene med ukjent identitet som oppholder seg i landet. Mange av disse kommer fra land hvor terrorisme er en stor trussel. PST var også klare på at det finnes ekstreme islamister i Norge.