PST har pågrepet tre for terrorplanlegging

Politiet sikkerhetstjeneste (PST) pågrep torsdag tre personer mistenkt for forberedelser til terrorhandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tv2nyhetene.no får opplyst hos PST at ingen vil uttale seg om saken før pressekonferansen som er varslet klokken 11.30 på Radisson Blu hotell i Nydalen.

Se opptak av pressekonferansen i videovinduet over

I den kortfattede pressemeldingen fra PST står det ikke noe om hva slags terrorhandlinger de mener har vært under planlegging.

Statsministerens kontor er også sparsommelige med informasjon:

– Tre personer er pågrepet mistenkt for plenlegging av terror med forgreininger til USA og Storbritannia. Statsministeren og justisministeren møter pressen kl. 13.30 i dag. Inntil da henviser vi til PST, opplyser statssekretær Mina Gerhardsen (Ap) ved Statsministerens kontor.

Les også: Soltenberg og Storberget avlyser ferien etter terrorarrestasjon

Men ifølge nyhetsbyrået AP er det tre mistenkte al-Qaida-medlemmer som står bak planer om å utføre en bombeaksjon.

Knyttes til al-Qaida

Ifølge AP er det ikke kjent om de tre hadde konkrete terrormål, eller om angrepet skulle skje på norsk jord, men de skal ha vært i gang med å lage kraftige hjemmelagde bomber.

De tre pågrepne personene har vært holdt under oppsikt i mer enn et år av amerikanske og norske myndigheter, og alle tre knyttes til opprullingen av en terroraksjon som ble avverget i New York og England.

Amerikanske myndigheter offentliggjorde onsdag tiltalen mot fem menn, som planla en terroraksjon i New York. To av mennene som ble pågrepet av amerikanske myndigheter skal ha innrømmet at de planla et selvmordsangrep mot t-banen i New York.

FBI opplyste onsdag at det også var utarbeidet planer om et terrorangrep i London.

Ifølge USAs justisminister Eric Holden kunne dette blitt «den farligste terroraksjonen siden angrepet 11. september 2001».

– Radikalisering i muslimske miljøer

Tidligere i år påpekte PST i sin trusselvurdering at det foregår en radikalisering i norske, muslimske miljøer.

Norsk minoritetsungdom blir dessuten forsøkt vervet av grupper i Pakistan, Afghanistan og Somalia.

– Det pågår fremdeles radikalisering i enkelte av de ekstreme islamistiske miljøene i Norge. Noen få karismatiske lederskikkelser legitimerer og forherliger bruk av vold som et politisk virkemiddel, og oppfordrer andre til å støtte ekstreme islamistiske organisasjoner i utlandet, het det i trusselvurderingen.

LES OGSÅ: Analysesjefen i PST frykter terror på norsk jord

Vet du noe om saken? Tips oss på telefon/sms/mms 02255/tips@tv2.no