storbykamp (Foto: TV 2)
storbykamp (Foto: TV 2)

Arbeiderpartiet lover Høyre tøff kamp

Høyre vil få tøff kamp om å bli størst ved kommunevalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det lover Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen.

Tar selvkritikk

Arbeiderpartiet er langt fra fornøyd med at Høyre har inntatt posisjonen som Norges største parti på sommerens kommunevalgbarometer.

Et valg i dag ville gitt Arbeiderpartiets dårligste oppslutning ved kommunevalg noen sinne. Nå tar partisekretær Raymond Johansen selvkritikk.

– Vi må se at den stemningsrapporten som nå er at folk ikke er fornøyd med regjeringen og Arbeiderpartiets politikk og at vi ikke tydelig nok har fått det frem, sier Johansen.

Kun to av ti

I 2003 inntok Arbeiderpartiet ordførerkontoret i rådhuset i Trondheim, som skulle bli et utstillingsvindu for rødgrønn politikk. Også i Tromsø styrer Arbeiderpartiet, mens mange andre storbyer er borgerlige.

– Vi ønsker oss tilbake i Trondheim og vi ønsker oss tilbake med et borgerlig styre i Tromsø, de to byene skulle det vært flott å se Høyreordførere igjen i, sier Høyreleder Erna Solberg.

Beregninger TV 2 har gjort på grunnlag av kommunevalgbarometeret viser at i de ti største byene er det bare i Trondheim og Tromsø de rødgrønne ligger an til å vinne maktkampen.

– Vi skal by på hard kamp både i Trondheim og Tromsø og jaggu skal vi ikke by på kamp i Bergen, Stavanger og Oslo også, sier Raymond Johansen.

Storbyene viktige

Kommunevalget neste år blir en altså en kamp om makt i mange av de store byene.

Beregninger TV 2 har gjort viser at mens over 40 av de drøyt 50 største kommunene ligger an til borgerlig flertall, er det langt færre store kommuner som nå ligger an til rødgrønt flertall. Foruten Trondheim og Tromsø ligger de rødgrønne an til flertall i Sarpsborg, Nes i Akershus, Halden, Stange, Gjøvik, Lillehammer, Steinkjer, Stjørdal og Rana.

– Klart at det å vinne kommunene, det å vinne de største byene er viktig for et parti som Arbeiderpartiet. Ap er et stort parti med store ambisjoner om å ha makt og innflytelse i de viktigste byene i Norge også, sier Johansen.

Drømmen til Erna

Høyreleder Erna Solberg lar seg inspirere av gode meningsmålinger, og har en drøm om en ny rekord for partiet ved kommunevalget neste høst.

– Da skal vi slåss hardt for å bli det største partiet, sier Høyreleder Erna Solberg.

Den drømmen har ikke Arbeiderpartiet tenkt å la bli virkelighet.

– Det skal vi bli flere om, sier Johansen, sier Raymond Johanasen.