NASJONALPARKER: Vårt langstrakte land har mye å by på. (Foto: Bjoertvedt/Trollhead/WikimediaCommons(illustrasjon))
«Norge er et land for spesiell interesserte» påstås det. Vi sier heller at Norge har noe for en hver smak, for en hver sesong og en hver interesse. Ser man bort fra garantert sol og varme finner du alt du trenger i vårt langstrakte land. Fjord og fjell, strand og vidde, by og bygd, mengder av kultur og store, folketomme områder.

Jeg vil hevde at du er ikke fullbefaren som reisende før du kjenner ditt eget land. På den annen side: Er det mulig å fullt ut kjenne sitt hjemland? Jeg har trålet Norge på kryss og tvers i en mannsalder, og føler meg på langt nær «utlært». Snarere tvert imot. Jo mer jeg reiser, jo mer får jeg lyst til å oppleve

Noe å se – over alt

Det ligger en opplevelse bak hver sving, bak hvert hushjørne, inn hver fjord, over hvert fjell og inn hver dør. Dette er selvsagt noe vi har kjent på kroppen når vi i denne utgaven av Reiser & ferie tar mål av oss å plukke 49 steder du bare MÅ oppleve.

Hvorfor bare 49, og ikke tusen? Eller i det minste 50?

Si DIN mening

Fordi det er umulig å ta med alle, rett og slett. 49 er for å markere at listen ikke slutter der, men snarere kan starte ved 50. Samtidig gir vi på denne måten våre lesere muligheten til å komme med sine utvalgte perler, sitt sted de mener er det beste, flotteste, vakreste i landet.

Hva er din favoritt? Skriv til oss med ditt tips

49. Husøy, Troms

Dette er både en øy, og et fiskevær, usedvanlig vakkert beliggende i Øyfjorden på nordvestsiden av Senja. Stedet er i den senere tiden gjort kjent gjennom tv-showet Da damene dro, og Husøy er et livskraftig samfunn med i underkant av 250 mennesker.

48. Skallelv, Finnmark

Med familienavn som Huru, Basso, Harjo og Biedilæ markerer denne lille bygda på Varangerhalvøya øst i Finnmark at befolkningen her har aner andre steder fra enn Norge.

Og få steder er så påvirket av innvandringen fra Nord-Finland som Skallelv (skallelv.net). Men det er flere andre gode grunner til å oppsøke stedet. En flott lakseelv, samt vakre strender du knapt finner maken til andre steder i landet.

47. Røst, Lofoten

Dette er stedet «dert ingen skulle tru at nokon kunne bu». Røst ligger helt ytterst i Lofoten-arkipelet, og består av ca. 365 øyer med Røstlandet som den største.

Rost_2 (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)
Det var fisket som i sin tid dro folk ut hit, noe som ble internasjonalt kjent allerede på 1400-tallet, da den venetianske handelsmannen Pietro Querini drev i land her.

Han ikke bare skrev en utførlig beretning om sitt eventyr i nord, men bidro også sterkt til å knytte handelsbånd til Italia som fremdeles er solide den dag i dag.

46. Halddetoppen, Finnmark

Denne fjelltoppen utenfor Alta i Finnmark er relativt ukjent, men var et viktig instrument i nordlysforskningen til Hydro-gründeren Asbjørn Birkeland. Det omfattende forskningslaboratoriet i vel 900 meters høyde over havet ble bygget på grunn av de gode forholdene for observasjon av Nordlyset, og er i dag – nesten hundre år senere - et fint utgangspunkt for å ta fenomenet i nærmere øyesyn. Bygningene er delvis restaurert, med mulighet for overnatting.

Les også: Norges flotteste sommerhotell (ekstern lenke)

45. Grense Jakobselv, Finnmark

Jakobselva markerer grensen mot Russland, og renner nordover ut i Varangerfjorden. For å markere norsk suverenitet var det lenge bosetning her, men det var i lengden ikke nok. Byggingen av Oskar IIs kapell, innviet i 1869, skulle stå som et fysisk minne om de mange konfrontasjonene som oppsto her på 1800-tallet, mellom norske og russiske fiskere. Kapellet bidro både til at gemyttene roet seg, og ble et kjennemerke for sjøfolk i havområdet utenfor.

44. Sommarøy, Troms

Sommarøy, av noen kalt Tromsøs beste vestkant, ligger som en himling ute i havgapet.

EKSOTISK: Nærkontakt med en knølhval. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX)

Her finner du et levende og tradisjonsrikt kystsamfunn, der jakt, fiske og fangst har vært livsgrunnlaget i hundrevis av år. Området består av flere øyer, knyttet sammen av broer, samt utallige kritthvite strender og idylliske hus.

43. Hammerfest, Finnmark

Det som i sin tid var verdens nordligste by fikk handelsbrev allerede i 1789, og har siden vært gjennom en rekke dramatiske begivenheter. Byen ble bombet under Napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet, fikk Nord-Europas første elektriske gatebelysning i 1892, ble jevnet med jorden av tyskerne i 1944, og har de senere årene vært åsted for etterkrigstidens største industriinvestering – gassfeltet Snøhvit.

42. Svalbard

Det var en i ettertiden ganske så ukjent norsk realfagstudent, Hanna Resvoll-Holmsen, som langt på vei var tungen på vektskålen da Norge fikk suverenitet over Svalbard. Takket være hennes feltarbeid omkring plantelivet på øygruppen, spesielt støttet av fyrst Albert I av Monaco, ble den offisielt overtatt av Norge 14. august 1925.

Siden har det blitt gruvedrift der, og etter flyplassåpningen i 1974 etter hvert utbredt turisme.

41. Hamarøya, Nordland

Knut Hamsuns hjemsted er gjort verdenskjent gjennom dikterens malende beskrivelser av natur og mennesker. I disse majestetiske omgivelsene har den klassiske fiskerbonden holdt til i generasjoner, i samspill med handelsmenn og sjøsamer.

Hamarøy er uløselig knyttet til Hamsun og hans romanskikkelser, og mange av hans største romaner ble til mens han oppholdt seg her. Et nytt Hamsun-senter åpnes i år, i sammenheng med årets Hamsundager 4.– 9. august, og i anledning dikterens 150-årsdag.

Les også: Nyt Norge i lange drag (ekstern lenke)

Plassene fra 40 til første plass blir publisert senere denne uken; 40–31 (torsdag), 30–21 (fredag), 20–11 (lørdag) og 10–1 (søndag).