Nedtellingen fortsetter av våre norske feriefavoritter. De ni første kan du lese om her.

Hva er din favoritt? Skriv til oss med ditt tips

40. Vega, Nordland

Denne naturperlen (www.vega.kommune.no) utenfor kysten av Sør-Helgeland havnet for ikke lende siden på UNESCOs verdensarvliste, noe som skyldes at den gamle kulturen fremdeles er levende og kan knyttes mange hundre år tilbake i tid. De eldste bosetningene er 10 000 år gamle, og det var de fiskerike gruntvannsområdene rundt øyene som gjorde at folk bosatte seg. Noe som er også grunnen til at det fremdeles er et yrende folkeliv her.

39. Svartisen, Nordland

LUNEFULL: Engabreen, en utløper fra Svartisen i Meløy i Nordland, byr på mange farer (Illustrasjonsfoto). (Foto: NVE / SCANPIX HANDOUT)
Det laveste punktet Norges nest største isbre (svartisen.com) rett sør for Bodø ligger bare 20 meter over havet, noe som gjør den lett tilgjengelig for breturer og opplevelser. Høyeste punkt ligger 1594 meter over havet, og brearmen Engenbreen, som munner ut i Holandsfjorden og har vært det mest naturlige turistmålet, er opptil 450 meter tykk.

38. Stiklestad, Trøndelag

Etter at Olav Haraldsson ble drept her i det berømte slaget i 1030, og senere kanonisert til helgen, har slaget på Stiklestad (www.stiklestad.no) fått episke dimensjoner. Grunnleggeren av den norske kirke ble raskt gjenstand for omfattende helgendyrkelse, noe som ga støtet til den første «turismen» til denne delen av Norge – utenlandske pilegrimer. I dag er stedet mest kjent for Spelet om Heilag Olav, som er en dramatisk fremstiling av det som skjedde.

37. Jostedalsbreen, Sogn og Fjordane

Denne største isbreen (www.jostedalsbre.no) på det europeiske fastlandet dekker nesten 500 kvadratkilometer, og strekker seg gjennom fire kommuner. På det tykkeste er den 600 meter dyp. Den er relativt lett tilgjengelig, blant annet fra brearmene Bøyabreen i Fjærland og Nigardsbreen. Et fascinerende stykke Norge, som det er knyttet intet mindre enn tre museer og sentre til.

Les også: Norges mest romantiske (ekstern lenke)

36. Ålesund, Møre og Romsdal

Dette regionsenteret med nærmere 130 000 innbyggere er en av verdens største eksporthavner for klippfisk, men er internasjonalt sett mest kjent for sin særegne jugendarkitektur.

norske-favoritter-ålesundNY
Det var etter bybrannen i 1904 at store deler av sentrum i Ålesund (www.visitalesund.com) ble gjenoppbygd i denne særegne byggestilen, som oppsto på slutten av 1800-tallet i Mellom-Europa.

35. Rondane, Hedmark/Oppland

I Norges første nasjonalpark kan du blant annet støte på landets eldste villreinstamme, om du beveger deg ut i det omfattende nettverket av merkede turstier. Rondane (www.rondane.info) er sammensatt; her finner du frodige fjelldaler, lavdekte flyer og mektige fjelltopper. Rondanemassivet med høye tinder, trange juv og dype fjellbunner preger også landskapet, som har tallrike spor etter gamle fangstkulturer.

34. Nidarosdomen, Trondheim

Nidarosdomen i Trondheim. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Egentlig heter den Nidaros domkirke (www.nidarosdomen.no), og er gjennom historien Norges viktigste kirkebygg. Dette har også vært kongekroningskirke, inntil ordningen opphørte. Kirken ble påbegynt så tidlig som på 1100-tallet, på Olav den Helliges gravsted, og sto ikke ferdig før rundt år 1300. Et besøk i Nidarosdomen er et mektig møte med fortiden, som ikke unnlater å gjøre inntrykk.

33. Balestrand, Sogn og Fjordane

Navnet Bale er hentet fra gammelnorsk, og betyr «gresskledd bakke ved sjøen», og det er gjerne frodigheten som en legger mer til ved besøk i denne klassiske fjordbygda. Ute i den store verden er det sagaen om Fridjof den frøkne som har gjort Balestrand (www.balestrand.kommune.no) kjent. Denne opprinnelige islandske kjærlighetsfortellingen fra 1300-tallet gjorde den svenske dikteren Esaias Tegner bemerket ute i Europa, noe som brakte en rekke personligheter fra inn- og utland hit på 1800-tallet.

32. Finse, Hordaland

Den høyestliggende stasjonen på Bergensbanen ble raskt et populært sted for Europas rikeste da jernbanetrafikken tok til i 1909. I dag er Finse (www.finse.com) fremdeles høydepunktet på den spektakulære togreisen mellom Oslo og Bergen, men også et ypperlig utgangspunkt for turer ut i fjellheimen. Rallarmuseet beskriver for øvrig svært inngående alt det mer enn 2000 arbeidere utførte i løpet av de 15 årene det tok å fullføre jernbanesporet i fjellheimen.

31. Lærdal, Sogn og Fjordane

Borgund (Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX)
Dette viktige knutepunktet mellom Øst- og Vestlandet er mest kjent for et av landets mest enestående byggverk – Borgund Stavkirke fra cirka 1182. Dette er også den best bevarte av våre stavkirker fra middelalderen. Som trafikknutepunkt har Lærdal (www.laerdal.kommune.no) gått fra kløvsti til europavei, med aner som mellomstasjon for historiske størrelser som Hararld Hårfagre, Olav den Hellige og kong Sverre. Det kan synes passende at verdens lengste veitunnel – Lærdalstunnellen på 24,5 km – ble anlagt her.

Plassene fra 30 til første plass blir publisert senere denne uken; 30–21 (fredag), 20–11 (lørdag) og 10–1 (søndag).