Nedtellingen fortsetter av våre norske feriefavoritter.

Les også: Våre norske favoritter (49-41)

Les også: Våre norske favoritter (40-31)

Hva er din favoritt? Skriv til oss med ditt tips

30. Rjukan, Telemark

Byen Rjukan er som et monument over norsk industri, grunnlagt som den er av Norsk Hydros gründer Samuel Eyde. Denne ruvende skikkelsen i norsk historie utviklet et gedigent industrisenter her ene og alene på grunn av tilgangen på elektrisk kraft fra elven Måna. Rjukan var for øvrig en foregangskommune innenfor turismen: Allerede i 1935 ble byen som den første i Norge markedsført som destinasjon direkte til turister, med en rikt illustrerte brosjyren «Reis til Rjukan – eventyrbyen».

29. Stavanger, Rogaland

I få byer lever folk så tett som i Stavanger, 1710 innbyggere per kvadratkilometer mot Oslos 1270. Det er tre ganger så mye som Bergen og Trondheim. Stavanger er med andre ord tett og intim, en by som har gjennomgått mange ulike faser gjennom historien. Lenge var det silda som dominerte næringslivet, i dag er det «åljå». På et tidspunkt var det mer enn 50 hermetikkfabrikker i Stavanger. I dag er den siste gjort om til museum.

28. Lysefjorden, Rogaland

PREKESTOLEN: Spektakulært, og noe du må få med deg. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)
Denne mektige fjorden på sørvestlandet er mest kjent for severdighetene Preikestolen og Kjerag, to imponerende naturmonumenter i en fjord som har mye annet å by på. Ved innløpet ligger for eksempel Forsand kommune, der du finner restene etter en landsby fra slutten av eldre jernalder. En rekke kraftstasjoner er ellers etablert innover i fjorden, takket være de mange vannfallene.

Les også: 26 perfekte pauser (ekstern lenke)

27. Jæren, Rogaland

Dette karakteristiske kystlandskapet sør for Stavanger strekker seg 65 kilometer av gårde fra Boknafjorden frem til Dalane i sør, og preges av liten stigning fra hav til hei, de mange steingjerdene og fortsatt stor landbruksaktivitet. Jæren er spesielt knyttet til Arne Garborgs forfatterskap. Han ble omtalt som «jærbu og europeer», og hjemstedet sto ellers sentralt i hans bøker.

26. Morgedal, Telemark

SKISPORTENS VUGGE: Og stedet OL-ilden ble tent i 1994. (Foto: Bjørn-Owe Holmberg/SCANPIX)
Da den olympiske ild ble tent på Sondre Norheims fødested Øvrebø i Morgedal i forbindelse med vinter-OL i Oslo i 1952, i Squaw Valley i 1960, og Lillehammer i 1994 var det en bekreftelse på Kviteseid-bygdas betydning for internasjonal skisport. Her oppsto den nemlig, i form av Norheims hopp og sprett og innovative tekniske løsninger. Siden er den eksportert rundt om i hele verden.

25. Seljord, Telemark

Ormen i Seljordsvannet bringer tusenvis av besøkende til bygda Seljord hver sommer. Noen kaller det et godt regissert PR-stunt for et område som har få andre severdigheter, andre tror oppriktig på at det under vannspeilet befinner seg et vesen som av og til viser seg frem. Uansett, fabeldyret er en god unnskyldning for å dra en tur inn i hjertet av Norge. Det er også landsbruksmessa Dyrsku'n, som går tilbake helt til 1866.

24. Dalen, Telemark

Dalen (Foto: Bjørn-Owe Holmberg/SCANPIX)
Endestasjonen for Telemarkskanalen ligger ikke bare i en praktfull natur. I enden av Bandakvannet ligger også et av Norges flotteste trehoteller, Dalen hotell, bygget i 1894 med inspirasjon blant annet fra stavkirker og vikingtiden. Ikke bare store notabiliteter som kong Oscar II og Tysklands keiser Wilhelm har vært her. Også en viss Miss Greenfield, ladyen som etterlot seg et dødt barn på rom 17, tok inn her. Hun begikk selvmord da hun ble avslørt, og har siden har vandret hvileløst omkring på hotellet.

23. Kongsberg, Buskerud

Det var sølvet som la grunnlaget for Kongsberg og byens velstand, etter at de to gjeterbarna Jacob Grosvold og Helga Værp tilfeldigvis kom over forekomster av det en sommerdag i 1623. Lenge var byen et lite stykke Tyskland i Norge, som følge av at kongen brukte tyske eksperter i gruvene. Gruvedriften har hele tiden preget det som en gang var Norges nest største by, med mer en 4000 mann ansatt i gruvene.

22. Tønsberg, Vestfold

Norges eldste by (angivelig grunnlagt før 871) er den klassiske sommerbyen, med et yrende liv på brygga og i farvannene utenfor. Tønsberg bygde seg opp på hvalfangst og skipsfart, med tilhørende skipsverftsindustri, men er i dag regionsenter med en hovedsakelig tjenesteytende funksjon.

21. Hvaler, Østfold

Hvaler (Foto: NTB arkivfoto: Tom Myhrvold/SCANPIX)
Kommunen sør for Fredrikstad består av flere hundre øyer, og i underkant av 4000 mennesker. Dette tallet mangedobles i sommermånedene, og det er utvilsomt skjærgårdsidyllen som trekker besøkende til Hvaler. Her er ikke bare flotte svaberg, men også et spennende kulturlandskap med åker, eng og gårdsdrift.

Plassene fra 20 til første plass blir publisert senere denne uken; 20–11 (lørdag) og 10–1 (søndag).