Nedtellingen fortsetter av våre norske feriefavoritter.

Les også: Våre norske favoritter (49-41)

Les også: Våre norske favoritter (40-31)

Les også: Våre norske favoritter (30-21)

Hva er din favoritt? Skriv til oss med ditt tips

20. Halden, Østfold

Det er lett å kjøre forbi Halden, men grensebyen har mer å by på enn en trivelig havn. Vakre Fredriksten festning har stor historisk betydning, og Haldenvassdraget med sine mange sluser står ikke tilbake for dem du finner på andre siden av Oslofjorden. Og at hver femte sko i Norge ble produsert i Halden, som hadde i alt 17 skofabrikker, er nok nytt for mange.

19. Jeløya, Østfold

HERSKAPELIG: Refsnes Gods fra 1767. (Foto: KURT JOHANSEN / SCANPIX)
Moss har ikke bare den berømte/beryktede lukta, men også Jeløya, en av ytre Oslofjords største øyer. Mest kjent er øya for sine lange strender, verneverdige kulturlandskap og et av Norges mest kjente kunstgallerier, Galleri F 15. Kurshotellet Refsnes Gods ligger også her, med sitt velrenommerte kjøkken, som i seg selv er en reise verdt.

18. Bygdøy, Oslo

Få om noen hovedsteder har maken: En bygd midt i byen. Bygdøy er som en eget sted, løsrevet fra byen og dens raske puls. Hit kommer man for å trekke pusten, bade, gå tur eller jogge. Og innendørs finner du unike museumssamlinger som Vikingskipmuseet, Norsk Folkemuseum, Kon Tiki- og Fram-museet.

17. Oslofjorden, Oslo/Akershus

KANINER: På Gressholmen er det umulig å unngå disse. (Foto: Jens O. Kvale/SCANPIX)
Oslofjorden er en opplevelse i seg selv, i snekke eller med ferga, i kajakk eller cabincruiser. På sommeren er det et yrende liv mellom øyene, og en av de flotteste opplevelsene er å ta ferga ut til Hovedøya, Gressholmen, Nakholmen eller Langøyene. Til noen av øyene kan du ta med telt og bli over, andre egner seg bedre for en dagstur. Uansett, unn deg en tur ut på fjorden, det vil du ikke angre.

16. Elverum, Hedmark

Mange vil stusse over Elverum som reisemål, men bi litt. Det skjer mer her som vil påkalle din oppmerksomhet. Et av Norges flotteste museer ligger faktisk vakkert til her, ved Glommas bredd. Norsk Skogmuseum er en storslått hyllest til skogen, til dyrene der og ikke minst skogbruk og skogindustri. Bygda er i tillegg et naturlig trafikknutepunkt, og et ypperlig utgangspunkt for andre opplevelser.

15. Femunden, Hedmark/Nord-Trøndelag

Dette store innlandshavet ligger i et relativt uberørt stykke natur, i hjertet av Femundsmarka. Sjøen ligger relativt høyt, og været kan snu fra blidt til bistert på kort varsel. En reise med MS Fæmund II, som går i daglig sommerrute mellom Sørvika (Røros) og Elga/Buvik, er en flott måte å oppleve Femunden på. Eller du kan ta med deg kajakk eller kano og begi deg eventyret i vold på egen hånd.

Les også: 15 spennende museer (ekstern lenke)

14. Aulestad, Oppland (Gausdal)

Neste år er det 100 år siden dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnsons bortgang, og frem til da vil hjemgården hans Aulestad være under restaurering. Nobelprisvinneren fra 1903 kjøpte den vakre gården i 1874, og tilhører i dag De Sandvigske Samlinger på Lillehammer. Et besøk her gir en fin innføring i forfatterskapet til en av våre viktigste forfattere, men er også et spennende eksempel på en klassisk norsk bondegård.

13. Lillehammer, Oppland

Det er mange grunner til å reise til Lillehammer – de fleste av dem ligger utenfor selve byen. Hunderfossen og Maihaugen er naturlige stoppesteder, det samme er Lilleputthammer og de olympiske anleggene. Men få også med deg sentrum av OL-byen. Den er langt triveligere enn man får inntrykk av på avstand.

12. Skudeneshavn, Rogaland

Dette er en klassisk sørlandsperle, kåret til Norges sommerby (NRK) i 2004. Skudeneshavn ble bygget opp på hummer- og sildefiske, og på midten av 1800-tallet var det travle tider. Da vokste innbyggertallet i perioder fra ca. 1200 til 20 000, og rikdommen som tilfløt byen er lett å se den dag i dag. Om sommeren arrangeres Norges største kystkulturfestival her, en god anledning å besøke Skudeneshavn.

11. Bø, Telemark

SOMMARLAND: Magasuget er populær blant mange. (Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX)
er i dag kanskje mest kjent for sitt Sommarland, Norges eneste utendørs vannaktivitetspark, men bygda har også rike kulturtradisjoner innen folkemusikk, sølvsmedkunst og felebygging. Utviklingen av hardingfela skjedde i hovedsak her, derav økenavnet Nordens Cremona.

Plassene fra 10. til første plass blir publisert søndag.