Nedtellingen fortsetter, og vi har kommet fram til våre ti siste norske feriefavoritter.

Hva er din favoritt? Skriv til oss med ditt tips

10. Alvdal, Hedmark

Denne bygda er udødeliggjort av Kjell Aukrust, og Aukrustsenteret står i dag som en hyllest til denne originale kunstneren – far til Reodor, Solan og Ludvig. På Aukrustsenteret kan du prøve deg som journalist i Flåklypa tidende, og hjelpe 'n Reodor i verkstedet hans.

9. Stalheim, Hordaland

I naturskjønne og dramatiske omgivelser, på toppen av den berømte og beryktede Stalheimskleiva, ligger Stalheim Hotel, et av våre mest tradisjonsrike overnattingssteder. Hotellet ble åpnet allerede i 1885, og det er særlig de unike omgivelsene som gjør et besøk til en helt spesiell opplevelse.

Les også: Våre norske favortitter (20-11)

8. Lyngør, Aust-Agder

IDYLLISK: I Lyngør nyter man livet. (Foto: NTB-arkivfoto/SCANPX)
Fordi dette tettstedet er fordelt over flere øyer har Lyngør fått tilnavnet norskekystens Venezia, en opplevelse som forsterkes av at stedet bare kan nås med båt. Seilmakerloftet og andre små virksomheter gjør at det fremdeles er ca. 80 fastboende i Lyngør, som i 1991 ble kåret til Europas best bevarte tettsted.

7. Astruptunet, Sogn og fjordane

Nicolai Astrups flotte hjemplass har en dominerende plass i den berømte kunstmalerens arbeider, og det er ikke så rart, så vakkert tunet ligger i skråningen overfor Jølstravatnet ved Sandal. I tillegg til selve bygningsmassen og Astrups arbeider holdes det også andre utstillinger på gården, som Astrup kjøpte i 1912.

Les også: Våre norske favoritter (30-21)

6. Bekkjarvik, Hordaland

Oppdrettskommunen Austevolls nest største tettsted er mest kjent for sitt gjestgiveri, som er det eldste huset i bygda og en institusjon på disse trakter. Det har vært midtpunkt og losji for reisende i 300 år, og ligger vakkert til ved sjøen. Området rundt med vakre lyngheier og svaberg er også verdt en oppdagelsesreise.

5. Nusfjord, Lofoten

GODT BEVART: Nusfjords fiskerimiljø er helt spesielt. (Foto: AFP PHOTO/Pierre-Henry DESHAYES)
Skal du oppleve et helt spesielt fiskerimiljø fra gamle dager – dra til Nusfjord i Lofoten. I et av Norges eldste og best bevarte fiskevær har det vært drevet fiske siden midten av 1800-tallet, og de fleste av bygningene her er intakte. Hele fiskeværet er som eneste stort friluftsmuseum, med trandamperi, tørrfiskhjeller, røykeri, smie og landhandel, for å nevne noen av bygningene som fremdeles er i bruk. Det er med andre ord fullt av liv her gjennom hele året. Du kan til og med søke losji her – i det gamle fjøset.

Les også: Våre norske favoritter (40-31)

Les også: Velvære verdt en omvei (ekstern lenke)

4. Verdens Ende, Vestfold

Få steder i vårt langstrakte land tar opp i seg sommeren som de glattskurte bergformasjonene ytterst ute i havet på Verdens ende på Tjøme sør for Tønsberg. Dette er naturens eget skulpturlandskap, formet av bølgenes flere tusen år lange og tålmodige påvirkning. Her kan du ligge usjenert helt ute i havet, ta deg en dukkert i det klare vannet når varmen blir for påtrengende, eller bare la dagen svelle av gårde, som havet utenfor.

3. Vigelandsparken, Oslo

UNIK: Vigelandsparken savner sidestykke. (Foto: Bjørn Moholdt/Reiser & ferier)
Er dette verdens flotteste bypark? Jeg med mange hevder det, og for en osloborger er det få opplevelser som slår dette smykket i hjertet av hovedstaden. Gustav Vigelands livsverk står fjellstøtt på egne bein, men det er alle menneskene som flokker til stedet på godværsdager som gjør den så spesiell. I tillegg til en utmerket kro og barnas favoritt – Frognerbadet.

Les også: Våre norske favoritter (49-41)

2. Bergen, Hordaland

Bergen er Norges eneste renessanseby, en metropol med blikket rettet ut mot det store utland. Lenge var Bergen landets viktigste by, hovedstad for Norgesveldet til 1314, og faktisk Nordens største by helt frem til 1600-tallet. Den slo seg spesielt opp på eksporten av fisk ut til Europa, en handel lenge kontrollert av Hanseatene. De brakte store rikdommer til Vestlandets hovedstad, samt en kultur som fremdeles gjør seg gjeldende i byens fargerike havneområde.

1. Geiranger, Møre og Romsdal

Få steder tar opp i seg det typisk norske som Geiranger, og det er vanskelig å ikke la seg begeistre av den slående vakre naturen. Langs fjorden stuper fjellet rett ned i havet, og midtveis henger små og store gårdsbruk som om de klamrer seg til fjellhyllene for bare livet. Geiranger- og Nærøyfjorden er på UNESCOs verdensarvliste, og er siden også blitt internasjonalt hyllet for hvor godt landskapsområdene er blitt ivaretatt.