HARDERE LINJE: Justisdepartementet foreslår utvidet rett til å fengsle asylsøkere uten rett til opphold. (Foto: SCANPIX)
HARDERE LINJE: Justisdepartementet foreslår utvidet rett til å fengsle asylsøkere uten rett til opphold. (Foto: SCANPIX)

Vil fengsle asylsøkere med endelig avslag

Justisdepartementet foreslår utvidet rett til å fengsle asylsøkere uten rett til opphold. Personer med endelig avslag kan risikere fengselsstraff hvis de bryter de nye reglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisminister Knut Storberget (Ap) sendte onsdag ut et forslag om å utvidede hjemler for bruk av frihetsberøvelse og andre tvangsmidler når personer oppgir falsk identitet, unndrar seg utsendelse etter et avslag eller når asylsøkere og utlendinger med ulovlig opphold begår kriminalitet.

Risikerer fengselsstraff

Justisdepartementet foreslår å pålegge meldeplikt eller bestemt oppholdssted til personer med ulovlig opphold i Norge. Bryter de disse pliktene, risikerer de fengselsstraff.

Politiet skal også kunne kreve frihetsberøvelse på grunnlag av kriminalitet av et visst alvor, samt at personer som anses som en trussel mot Norge skal kunne fengsles.

– Viktige tiltak

De får også anledning til å holde en person pågrepet i tre dager før rettslig framstilling, en tredobling av dagens grense, hvis Storberget får gjennomslag for forslaget.

– Enkelte asylsøkere skaper problemer ved å oppgi falsk identitet eller ved og nekte å overholde plikten til å forlate Norge. Vi ser også eksempler på at noen få utnytter asylinstituttet til å komme til Norge for å begå kriminalitet. De tiltakene som nå foreslås, er viktige for å bevare publikums tillit til asylinstituttet, sier Storberget. (©NTB)