GOD NOK?: Justisminister Knut Storberget  mener de materielle forholdene på ventemottakene er gode nok og at hendelsene de siste dagene er uakseptable. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
GOD NOK?: Justisminister Knut Storberget mener de materielle forholdene på ventemottakene er gode nok og at hendelsene de siste dagene er uakseptable. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Storberget: – Ventemottakene er gode nok

Justisminister Knut Storberget mener de materielle forholdene på ventemottakene er gode nok og at hendelsene de siste dagene er uakseptable.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beboerne får mat og 100 kroner i uken i lommepenger. Det er nok i en ventefase, ifølge ministeren. Storberget er opprørt over brannen i Lier ventemottak natt til onsdag.

Tvangsutsendelse

– Oppførselen er helt uakseptabel. Vi tolererer ikke at noen forsøker å tvinge seg til opphold i Norge. Dette er folk som har fått avslag på sine asylsøknader. Vi har bedt dem om å bruke de veldig gode, friville returordningene vi har, sier Storberget til NRK.

Han varsler at tvangsutsendelse er aktuelt hvis asylsøkerne ikke reiser frivillig. Utfordringen er at mange lyver om identitet og om hvilket land de kommer fra.

LES OGSÅ: 94 av 140 beboere på Lier skulle kastes ut

Vil fengsle flere

Han er også uenig i at aktiviseringstilbudene er for dårlige.

– Asylsøkerne på ventemottakene kan ikke vente at vi skal aktivisere dem i det vide og det brede. De har fått nei på asylsøknaden, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Samtidig varsler han å utvide hjemmelen for fengsling av asylsøkere med falsk identitet.

– De kan holdes lengre innelåst, før identiteten er fastslått, og de kan returneres. Det kommer et høringsnotat i løpet av dagen, sier Storberget. (©NTB)