SMØRBLID: Erna Solberg kan glede seg over gode tall på flere  målinger den siste tiden. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
SMØRBLID: Erna Solberg kan glede seg over gode tall på flere målinger den siste tiden. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Kommune-Norge blir blåere

Flertallet av de store kommunene ligger an til borgerlig flertall etter valget neste høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser beregninger TV 2 har laget på grunnlag av sommerens kommunevalgbarometer fra TNS Gallup.

Rent Høyreflertall

Med en oppslutning på 27,1 prosent går Høyre forbi Arbeiderpartiet med 25,9 prosent og er Norges største parti på sommerens kommunevalgbarometer.

Et slikt resultat ville vært Høyres beste kommunevalg siden 1979 og sikret partiet makt i flere kommuner.

TV 2 har beregnet hvordan resultatene fra kommunevalgbarometeret ville slått ut i de 54 største kommunene. Beregningene omfatter dermed kommuner der seks av ti stemmeberettigede bor. I Asker, Bærum, Oppegård, Lier, Sandefjord og Haugesund viser beregningene at Høyre ville fått flertall alene.

LES OGSÅ BLOGGEN: Kan Norge bli kommuneblått?

Blått i de store

I Oslo, Bergen og Stavanger kan Høyre få flertall sammen med Fremskrittspartiet. Det samme kan skje i Fredrikstad, Drammen, Sandnes, Ålesund og Molde. De to partiene på høyresiden kan også få flertall i Moss, Eidsvoll, Skedsmo, Nittedal, Ski, Ullensaker, Nedre Eiker, Horten, Larvik, Nøtterøy, Tønsberg, Karmøy, Sola, Askøy, Fjell og Harstad.

Beregningene viser altså at Høyre og Frp ved et kommunevalg i dag kan få flertall i 30 av de 54 største kommunene.

LES OGSÅ: Høyre er Norges største parti

Industriby kan bli borgerlig

Siden Ringerike så dagens lys i 1964 har Arbeiderpartiet alltid hatt ordføreren i kommunen der Hønefoss er sentrum. Kommunen har dårlig økonomi og under et besøk i byen var det vanskelig å finne noen som ønsket seg fortsatt Arbeiderpartistyre.

– De som sitter her i dag har sittet så lenge og for så vidt heller ikke gjort så veldig god jobb, sier Kitty Sørensen, som TV 2 møter i Hønefoss' gater.

TV 2s beregninger viser at de borgerlige partiene nå ville fått flertall i byen dersom det var kommunevalg i dag.

– Nå er Ringerike en Arbeiderpartikommune, men selv mener jeg Høyre har gode ting de kan gjøre for byen, sier sambygdingen Kenneth Hansen.

Borgerlig flertall

Arbeiderpartistyrte Lørenskog er en annen kommune der flertallet kan bli borgerlig. I følge beregningene til TV 2 kan Høyre, Frp og KrF få flertall i kommunen dersom det var valg i dag. Det samme kunne skjedd i Arendal og Kristiansand.

I Elverum, Kongsberg, Ringerike, Porsgrunn, Skien, Kristiansund, Bodø og Grimstad kan Høyre, Frp, KrF og Venstre få flertall.

I Hamar og Ringsaker vil lokale by og bygdelister havne på vippen mellom blokkene, mens de rødgrønne partiene i følge beregningene bare kan få flertall i 11 av de 54 største kommunene.