Høyre går forbi Arbeiderpartiet og er størst på TV 2s ferske kommunevalgbarometer.   (Foto: Jan Kåre Gåsemyr )
Høyre går forbi Arbeiderpartiet og er størst på TV 2s ferske kommunevalgbarometer. (Foto: Jan Kåre Gåsemyr )
BLID LEDER: Høyres Erna Solberg har grunn til å smile    Høyre gjør det bra på meningsmålinger.  (Foto: Josefsen, Jon Michael/Scanpix)
BLID LEDER: Høyres Erna Solberg har grunn til å smile Høyre gjør det bra på meningsmålinger. (Foto: Josefsen, Jon Michael/Scanpix)

Høyre er Norges største parti

Høyre går forbi Arbeiderpartiet og er største parti på TV 2s ferske kommunevalgbarometer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barometeret som TNS Gallup har laget for TV 2 viser at Høyre ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg siden 1979.

Kan bli størst

Høyre får en oppslutning på 27,1 prosent, en fremgang på 2,1 prosentpoeng fra forrige kommunevalgbarometer i januar. I 2007 fikk partiet 19,3 prosent

– Dette er kjempefint og en kjempemotivasjon, sier Høyreleder Erna Solberg.

Fra sitt feriested i Haranger tar høyrelederen tallene som en stor oppmuntring og tror partiet kan bli større enn Arbeiderpartiet ved kommunevalget neste høst.

– Det kommer vi sikkert til å knive hardt med andre partier om, men det er klart at dette viser at det er mulig, sier Solberg til tv2nyhetene.no.

Sommerens kommunevalgbarometer har tent kampgløden hos Høyrelederen.

– Denne meningsmålingen viser i alle fall at det er potensiale for det og da skal vi slåss for å bli det største partiet, sier Solberg.

Sjokktall for Ap

Arbeiderpartiet går tilbake med hele 6,0 prosentpoeng fra forrige måling og ville ved et kommunevalg i dag bare fått 25,9 prosent. Det vil i så fall være partiets dårligste kommunevalg noen sinne. Det så langt dårligste kommunevalget for partiet var i 2003 da de fikk 27,5 prosents oppslutning.

– Jeg tror veldig mange Arbeiderpartivelgere ikke synes partiet står for løsninger som flytter Norge fremover, sier Høyreleder Erna Solberg.

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet er større blant kvinner enn menn, men at partiet ikke har over 30 prosents oppslutning i noen aldersgrupper.

Rekord for Frp

Fremskrittspartiet får en oppslutning på 20,0 prosent på TV 2s ferske kommunevalgbarometer. Det er en fremgang på 2,5 prosentpoeng siden januar.

Selv om oppslutningen er lavere enn hva partiet får når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg, vil et resultat på 20,0 sikre Frp-leder Siv Jensen et svært godt valgresultat.

– Dette ville vært Frps beste kommunevalg noen sinne. Det er et uttrykk for at folk flest er lei detaljstyringen til de røde partiene. Frp vil la folk bestemme mer, og det ser ut til at folk er enig i det, sier Jensen til tv2nyhetene.no.

Kommunevalget i 2007 var det beste så langt for Frp som da fikk 17,5.

Rødgrønn nedtur

Senterpartiet er størst av småpartiene med en oppslutning på 6,1 (- 0,3). Partiet har dermed høyere oppslutning når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg enn når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved stortingsvalg.

Ved kommunevalget i 2007 fikk Senterpartiet 8,0 prosent.

Sosialistisk Venstreparti får 5,8 prosent (- 0,3). Ved kommunevalget i 2007 fikk SV 6,2 prosent.

De andre partiene

Kommunevalgbarometeret gir Venstre en oppslutning på 4,9 (+ 1,3), mens Kristelig Folkeparti får 4,5 (- 0,4). De to partiene fikk henholdsvis 5,9 og 6,4 prosent ved forrige kommunevalg.

Partiet Rødt får 1,1 prosent (- 1,2), mens andre partier og lister samlet får 4,6 prosent (+ 2,3). I denne gruppen er Pensjonistpartiet største parti med 1,0, mens mange av de spurte svarer at de ville ha stemt på en lokal by- eller bygdeliste ved neste kommunevalg.

Målingen er tatt opp ved av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 968 personer i tidsrommet 24. - 30. juni.