mathilde_moland (Foto: TV 2)
mathilde_moland (Foto: TV 2)

Mathilde Molands benådningsbrev overlevert

Men det ble ikke noe av det planlagte møtet mellom Tjostolv Molands mor og Kongos førstedame.

Predikant og Kongo-kjenner Rune Edvardsen ble sammen med Mathilde Moland invitert til Kongos hovedstad i forbindelse med feiringen av landets 50 år med uavhengighet.

Avlyst

Mathilde Moland hadde forhåpninger om å få møte presidentfrue Olive Lembe di Sita, men etter flere utsettelser ble møtet avlyst.

Lørdag morgen fikk likevel Rune Edvardsen overlevert brevet, hvor Moland ber om benådning for nordmennene, til presidentparets personlige organisator og sjefrådgiver.

– En seier

– Dette er en stor seier, da presidenten selv har involvert seg. Mandag tas det kontakt med guvernøren i Orientale-provinsen, sier Edvardsen til NTB.

Møtet med førstedamen ble avlyst på grunn av presidentparets tette program under jubileet, skriver Dina Stiftelsen på sine hjemmesider.

Senere lørdag hevder Edvardsen overfor NTB at møtet likevel ble gjennomført.

Les også: Moland og French ber om benådning

Ett år i fengsel

I over ett år har Tjostolv Moland og Joshua French sittet fengslet i Kisangani i Kongos jungel. 9. og 11. mai for ett år siden ble de arrestert og anklaget for drapet på sin kongolesiske sjåfør Abedi Kasongo 5. mai 2009.

Norske myndigheter har siden den første rettsrunden hatt samtaler med kontoret til den kongolesiske presidenten om å få i stand en mulig utleveringsavtale slik at en straff kan sones i Norge.

Til tross for at nordmennene blir dømt til døden, har Kongos president forsikret norske myndigheter om at en dødsdom ikke vil bli fullbyrdet.

Grunnen er at fullbyrdelse av dødsdom ikke lenger praktiseres i Kongo.

©NTB / TV 2)