Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stor hyppighet av nordlige vinder bidro til at juni ble en kjølig måned i omtrent hele landet.

Kaldeste siden 1993

De fleste steder hadde middeltemperaturer 1-2 grader kaldere enn normalt. I Trondheim må en ti år tilbake for å finne en så kald junimåned, mens både Bodø og Tromsø opplevde sin kaldeste junimåned siden 1993.

Unntakene var sørlige deler av Østlandet og på Sørlandet med temperaturer nær normalen, i Kristiansand faktisk 0,7 grader over normalen.

maanedsgrafikken_juni10

Svalbard opplevde en mild måned med en middeltemperatur i Longyearbyen som var 1,5 grader over normalen.

Den høyeste temperaturen i landet ble målt i Byglandsfjord den 17. juni med 28,2 grader. Østlandet og Sørlandet opplevde mange dager med pent vær og over 20 grader, henholdsvis 20 dager i Oslo (Blindern) og 15 dager i Kristiansand (Kjevik). Derimot bare tre dager i Bergen, en dag i Trondheim og ingen dager i Bodø og Tromsø.

Dobbelt så mye nedbør

De fleste steder i landet fikk nedbørmengder litt under det normale. To episoder med sterk nordlig vind den 12. og 19. juni bidro til store nedbørsmengder i deler av Sør-Trøndelag og på Østlandet med lokal flom i Trøndelag.

Også Finnmarksvidda opplevde flere dager med mye nedbør i forbindelse med nedbørområder som kom opp fra Sverige. Kautokeino fikk hele tre ganger normal nedbør i juni. Også flere steder i Sør-Trøndelag og nord på Østlandet fikk mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt.

Relativt minst nedbør fikk sørlige deler av Rogaland. Sola ved Stavanger opplevde den tørreste junimåned siden 1958.

Se hvordan starten på juli blir på ditt sted på storm.no.