SISTE KJENTE: (f.v) Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian foran militærkjøretøyet. Bildet er tatt samme dag som de ble drept, 27. juni 2010.  (Foto: Meymaneh, PRT/SCANPIX)
SISTE KJENTE: (f.v) Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian foran militærkjøretøyet. Bildet er tatt samme dag som de ble drept, 27. juni 2010. (Foto: Meymaneh, PRT/SCANPIX)

Det siste bildet av de drepte norske soldatene

Her er Andreas Eldjarn, Trond André Bolle, Simen Tokle og Christian Lian ute på oppdrag. Noen timer senere var de døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet er det siste kjente bildet av de norske soldatene. Det ble tatt samme dag som de fire soldatene ble drept da det pansrede Iveco-kjøretøy kjørte på en veibombe i Almar-distriktet i Nord-Afghanistan.

Bildet viser smilende soldater foran og i Iveco-kjøretøyet da satt i da veibomben gikk av senere på dagen. Fotografen er en av de sivile bistandsarbeiderne som soldatene hadde i oppdrag å beskytte.

Veibombe krevde fire soldat-liv

Søndag ettermiddag var patruljen med til sammen 14 soldater fordelt på fire kjøretøy ute og gjennomførte samtaler og forhandlinger med det sivile lederskapet i Almar.

VEIBOMBE: Et krater i bakken er det eneste synlige sporet etter veibomben som gikk av og drepte fire norske soldater i Almar-distriktet søndag ettermiddag. (Foto: Forsvaret / Scanpix)

Da patruljen var rundt 30 kilometer vest for Maimana i Almar-distriktet skjedde det soldatene fryktet mest av alt. En veibombe gikk av. Klokken 14.56 kom det rapporter om at fire soldater var hardt skadet. I løpet av de neste timene jobbes det iherdig, men livet til soldatenes sto ikke til å redde.

Klokken 20.17 blir de siste soldatene erklært død av medisinsk personell på feltsykehuset.

Et hull i bakken minner om de enorme kreftene da veibomben tok livet av soldatene. Det pansrede kjøretøyet de fire soldatene satt i klarte ikke å stå i mot den kraftige eksplosjonen fra veibomben som trolig ble utløst med en fjernutløsningsmekanisme.

Les også: Her skjedde angrepet mot de norske soldatene
Afghanistan: Hendelsesforløpet minutt for minutt

Båreseremoni

Klokken 18 torsdag kveld landet flyet med de fire kistene til Afghanistan-soldatene på militærflyplassen på Gardermoen.

Kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg, pårørende og medsoldater deltok i minneseremonien i hangaren på militærflyplassen. I tillegg var forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde til stede. De hadde fulgt kistene til soldatene på deres reise fra Maimana til Norge.

– Brått og brutalt gikk de ut av livet sist søndag. Vi kjenner oss avmektige, totalt hjelpeløse og fattige, sa sjefsprest i Sjøforsvaret Leif Tore Michelsen under seremonien.

Les mer her: Kistene med de falne soldatene har kommet hjem

Se reportasje fra seremonien her: