Liv Signe Navarsete (Foto: TV 2/)
Liv Signe Navarsete (Foto: TV 2/)

Senterpartiet under sperregrensen

Liv Signe Navarsete ville blitt Senterpartiets eneste representant på Stortinget dersom det var valg i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partiet faller under sperregrensen på målingen TNS Gallup har laget forTV 2.

Rømmer til høyresiden

Med en oppslutning på bare 3,9 prosent ville Liv Signe Navarsete blitt Senterpartiets eneste representant på Stortinget dersom det var valg i dag.

- Det er klart at det hadde ikke vært bra, men nå er det sånn at meningsmålinger ikke er valgresultat og vi er flinke til å mobilisere i valg, sier Senterpartiets generalsekretær Knut M. Olsen til tv2nyhetene.no.

Partiet går tilbake med 1,0 prosentpoeng siden begynelsen av juni og får sin laveste oppslutning siden august 2008.

Bakgrunnstallene viser at bare halvparten av velgerne som stemte på Senterpartiet ved stortingsvalget i september ville gjort det samme igjen. Nesten hver fjerde Senterpartivelger 2009 ville i dag ha stemt på et av de borgerlige partiene.

- Det forteller at det er viktig at Senterpartiet står frem med gode borgerlige alternativer inn i en rødgrønn regjering. Det har vi muligheten til og det må vi kanskje bli flinkere til å profilere, sier Olsen.

Rødgrønn nedtur

Arbeiderpartiets tilbakegang fortsetter. Partiet faller 1,3 prosentpoeng til 28,3 prosent på målingen. Heller ikke Arbeiderpartiet har gjort det dårligere siden august 2008, altså før finanskrisen.

Bare seks av ti velgere som stemte Arbeiderpartiet høsten 2009 ville ha gjort det samme i dag.

Det eneste av de tre regjeringspartiene som kan notere seg for en liten fremgang fra junimålingen er SV som går frem 0,5 prosentpoeng til 6,0.

Svak regjeringsblokk

De rødgrønne partiene får samlet 38,2 prosent. Det er den laveste oppslutningen de tre partiene har fått etter valget.

Et stortingsvalg i dag ville ha gitt regjeringspartiene 63 mandater, et mindre enn hva Arbeiderpartiet alene fikk ved valget i 2009.

Høyre og Fremskrittspartiet ville fått flertall med 88, men også en blokk bestående av Høyre, KrF og Venstre ville fått flere mandater enn de rødgrønne med 66.

Samlet ville opposisjonen fått 106 mandater på Stortinget i dag.

Les også bloggen: Regjeringspartier i motvind

Høyres opptur fortsetter

Høyre går frem med 0,4 prosentpoeng til 26,5 prosent på målingen. Det er den høyeste oppslutningen TNS Gallup har målt for partiet siden august 2001.

- Det bekrefter den klare fremgangen Høyre har hatt siden august i fjor og jeg mener det kommer av Høyres konstruktive rolle hvor vi markerer vår egen politikk, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til tv2nyhetene.no.

Ingen andre partier har flere trofaste velgere enn Høyre som også henter velgere fra alle de andre partiene. Høyre er som for en måned siden største parti blant velgere over 60 år. De er klart størst i Oslo og Akershus og største parti på sør- og vestlandet.

Også Fremskrittspartiet går frem med 0,5 prosentpoeng til 22,0 prosent. Partiet mister ikke lenger like mange tidligere velgere til Høyre som for en måned siden.

Størst i sentrum

Venstreleder Trine Skei Grande kan glede seg over at partiet får sin høyeste oppslutning etter valget i fjor høst. Venstre kan notere seg for en fremgang på 0,6 prosentpoeng til 5,1 prosent.

- Det var hyggelig og oppmuntrende. Jeg tror vi har satt fokus på kunnskap, miljø og småbedrifter som treffer flere velgere, sier Skei Grande til tv2nyhetene.no.

Kristelig Folkeparti følger hakk i hæl med støtte fra 5,0 prosent av de spurte (- 0,6), mens Senterpartiet altså faller under sperregrensa med 3,9.

Rødt får en oppslutning på 1,1 (+ 0,1), mens andre partier og lister får 2,1 (+ 0,6). I denne gruppen er Kystpartiet og Pensjonistpartiet denne gang de to største.

Slik blir Stortinget

Et stortingsvalg i dag ville ha gitt Arbeiderpartiet 51 mandater (- 13). Høyre ville fått 48 (+ 18), Fremskrittspartiet 40 (- 1), SV 11 (- 1), Venstre 9 (+ 7), KrF 9 (- 1) og Senterpartiet 1 (- 10).

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 968 personer i tidsrommet 24. - 30. juni. 71,7 prosent av de spurte oppga preferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.