Tidligere direktør Robert Hermansen.  (Foto: TV 2)
Tidligere direktør Robert Hermansen. (Foto: TV 2)

Hermansen ville kjøpe Store Norske

Tidligere direktør Robert Hermansen i Store Norske fikk privat lån på 100 millioner kroner fra en underleverandør til å kjøpe halvparten av det statlige kullselskapet.

På folkemunne er han kongen av Svalbard. Men Robert Hermansen, den tidligere direktøren i det statlige kullselskapet Store Norske, har faktisk vært nær et reelt herredømme på den viktige øygruppa langt mot nord.

Tilbød 100 millioner

I 2004 forsøkte nemlig Hermansen privat å kjøpe halvparten av det statlige kullselskapet. I et brev TV 2 har fått tilgang til kunngjør Hermansen at han byr 100 millioner kroner for å kjøpe 49,9 prosent av Store Norske.

Hermansen er ifølge skattelistene ikke formuende - hvor får han så 100 millioner kroner fra? En underleverandør til Store Norske stiller opp.

Det tyskeide selskapet SSM, som selger kull for Store Norske, er villige til å låne Hermansen det store beløpet. Dette gjør de, som de skriver i et brev, for å bevare det gode forholdet til ledelsen og selskapet.

– Veldig problematisk

– Det at Hermansen ønsker å kjøpe deler av selskapet er greit. Det at han får lån fra et annet selskap er også greit, men at dette selskapet er en av Store Norskes underleverandører gjør det hele veldig problematisk, sier førsteamanuensis Beate Sjåfjell ved juridisk fakultet i Oslo til TV 2 Nyhetene.

Les også: Hermansen trekker seg fra alle verv

Underleverandøren som ga Hermansen lånetilsagnet er en av de tre som ifølge flere rapporter skal ha fått eksklusive kontrakter av Hermansen til betydelig overpris.

TV 2 har tidligere avdekket at Robert Hermansen har mottatt både millionlån og investeringer privat fra en annen av disse underleverandørene, familiebedriften Leonard Nilsen & sønner. Nå får Hermansen knallhard kritikk for det som omtales som nok en uheldig rolleblanding.

– Du kan ikke skifte hatt på den måten. Du har én rolle og det er selskapets beste. Med en gang du avveier det mot egne interesser blir det feil, sier BI-professor Petter Gottschalk.

– Dette føyer seg inn i et større bilde. Disse transaksjonene isolert sett gjør at det kan reises mistanke om at det er korrupsjon, sier Sjåfjell.

Les også: Robert Hermansens avtaler blir politisak

Trakk tilbudet

Det var den daværende regjeringen som åpnet for å delprivatisere Store Norske. Det ble aldri noe av privatiseringsplanene. Hermansen trakk budet sitt. Men bare det at daværende direktør Hermansen meldte seg som kjøper med lånetilsagn fra en Store Norskes egne underleverandører overrasker jussekspertisen.

– Vi er over grensen for det som er god foretningsskikk. Det tilsier at det er behov for å undersøke nærmere og granske det mønsteret som har fremstått i flere saker, sier førsteamanuensis Hugo Matre ved juridisk fakultet i Bergen.

Robert Hermansen ønsket onsdag ikke å la seg intervjue, og viste til at han nå har engasjert advokat.

Les også: Ga gigantkontrakter til kjente uten anbud

– Jeg har forstått at styret i Store Norske har innledet en dialog med påtalemyndigheten, og da vil det ikke være riktig av meg å gå inn i enkeltheter, sier advokat Christian B. Hjort til TV 2.

Giske: – Mye det må ses nærmere på

Næringsminister Trond Giske er tilfreds med at styret nå har koblet politiet inn i saken.

– Jeg er trygg på at styret gjør den jobben som er forventet av dem.

Hva synes du om at en statlig direktør legger inn bud på selskapet hen leder - et bud som finansieres av en udnerleverandør?

– Jeg har ikke tenkt å kommentere enkeltforhold, men her er det mye som det må sees nærmere på, sier Giske.

TV 2 var onsdag i kontakt med underleverandøren som nå har skiftet navn fra SSM til Oxbow. De ønsker ikke å kommentere saken.