Erik Gjems Onstad (Foto: TV 2)
Erik Gjems Onstad (Foto: TV 2)

Kontroversiell krigshelt støtter SV

Den profilerte innvandringsmotstanderen og krigshelten Erik Gjems-Onstad er helt imot at norske soldater i Afghanistan skal få Krigskorset.

Marinejeger og Orlogskaptein Trond Andre Bolle har ifølge sine overordnede flere ganger vist et usedvanlig heltemot under kamp i Afghanistan.

Les også: Bolle er den hemmelige helten

Etter bragder i 2005 og 2006 ble spesialsoldaten i 2007 innstilt av forsvarssjef Sverre Diesen til den høyeste av alle soldatutmerkelser i Norge, Krigskorset med sverd. Men år gikk uten at regjeringen avklarte saken. Søndag ble Bolle drept sammen med tre soldatkamerater i Afghanistan.

Skeptisk til gjenninføring av Krigskorset

Flere har spurt hvorfor saksbehandlingen tok så lang tid. SVs forsvarstalsmann fra 2005 til 2009, Bjørn Jacobsen sier til VG onsdag at SV i regjering var skeptiske til å gjeninnføre Krigskorset for norske soldater i Afghanistan.

Jacobsen hevdet flere veteraner fra andre verdenskrig var enig med SV. Da TV 2 ringte Jacobsen onsdag og ba ham fortelle hvem disse veteranene var, kunne ikke Jacobsen huske navnet på noen.

– Bolle burde fått Krigskorset

Norges mest kjente nålevende krigshelt Gunnar «Kjakan» Sønsteby er helt uenig med Jacobsen. Tvert om mener Sønsteby at orlogskaptein Bolle og andre norske krigshelter fra Afghanistan bør få krigskorset.

– I aller høyeste grad burde Bolle fått krigskorset. Han var en fremragende soldat i norsk tjeneste, sier Sønsteby til TV 2.

Vet du om noen krigsveteraner som er imot at norske soldater i Afghanistan skal få krigskorset ved heltmodig kamp?

– Nei, hvem skulle det være? Jeg vet ikke om noen. Og jeg har litt oversikt over dette miljøet, sier Sønsteby.

– Naivt og dumt

TV 2 har ringt flere veteraner som i likhet med Sønsteby mener soldater i Afghanistan bør få krigskorset dersom de utmerker seg ved tapperhet i kamp. Den eneste TV 2 fant som var enig med Bjørn Jacobsen i SV, var Erik Gjems-Onstad.

Han fikk Krigskorset med sverd for sin innsats under andre verdenskrig. I dag er Gjems-Onstad en markant innvandringsmotstander. Gjems-Onstad var sist i nyhetsbildet da han forsøkte å formidle en stor sum penger til Ole Nicolai Kvisler som er dømt til 17 års fengsel for det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen.

Les også:Advokat trekker seg - vil ikke utbetale penger til høyreekstreme

– Det er både naivt og dumt å gi krigskorset til soldater som i dag melder seg frivillig for å kjempe for et annet land, sier Gjems-Onstad.

Et annet land, er det ikke den norske stat som sender soldatene til krigen i Afghanistan?

– Nei, de slåss for et korrupt afghansk regime og for Norges prestisje. Hva i all verden skal vi i Afghanistan å gjøre? spør Gjems-Onstad.

TV 2 hadde en avtale om å intervjue Bjørn Jacobsen onsdag for å få vite om SV har trenert saken i regjering med det resultat at Bolle ikke fikk krigskorset før han døde. Jacobsen avlyste imidlertid intervjuavtalen etter å ha snakket med SV sentralt.

Kristin Halvorsen sa til TV 2 i tirsdag at norske soldater i Afghanistan skal takkes skikkelig.